- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Održana sjednica OV Gornji Vakuf – Uskoplje

FOTO: Održana sjednica OV Gornji Vakuf – Uskoplje

vijece

Danas je održana 13. sjednica Općinskog vijeća Gornji Vakuf – Uskoplje, u čijem je radu učestvovalo 20 vijećnika. Sjednica je trajala svega sat i pol, što zbog nezainteresovanosti vijećnika za diskusiju, što zbog dobrog dnevnog reda.

Na početku sjednice jednoglasno je usvojen dnevni red koji se sastoji od 13 tačaka.

 

U prvoj tački dnevnog reda „Viječnička pitanja“, vijećnici su postavili nekolicinu pitanja načelniku općine. Vijećnik SDP BiH Naser Karamustafić tražio da mu se da odgovor na pitanje: „Zašto se kasni sa čišćenjem Vrbasa, da ne bi došlo do poplava kao prošle godine i da li civilna zaštita ima pripremljen plan u slučaju vanrednih situacija?“ Edin Glamočak iz SBiH je ispred kluba svoje stranke i u svoje lično ime tražio da mu se odgovori: “U kojoj je fazi zapošljavanje 300 radnika u „Kugličnim ležajevima“, zašto je stala izgradnja sportske dvorane i koliko je do sada uloženo u njenu izgradnju.“ Pitanje je također uputio i Berislav Elez iz HSP-a i to tražeći da se objasni zašto se kod svih škola koje izlaze na lokalne i magistralne puteve ne postavi signalizacija, kako bi djeca bezbijedno išla u školu.

Druga tačka dnevnog reda je bez ikakve rasprave jednoglasno usvojena, a odnosila se na usvajanje Zapisnika sa prethodne sjednice.

Treća tačka dnevnog reda „Prijedlog Odluke o dodjeli općinskih priznanja“ je izazvala možda i najveću diskusiju. Naime, komisija koja je imenovana od Općinskog vijeća je predložila da ove godine priznanja dobiju: Saraj komerc, Preporod, Mijo Marković i Mahmut Drino. Opozicija je imala primjedbe na prijedlog, ali je ipak glasala za usvajanje ovog prijedloga. Jedino je Naser Karamustofić bio protiv, ali je prijedlog prošao sa 19 glasova ZA i 1 glas NE.

Četvrta tačka dnevnog reda je najviše zanimala stanovnike Trnovače, jer se raspravljalo i jednoglasno usvojio prijedlog o raspisivanju referenduma o formiranju naseljenog mjesta „Trnovača“. Istaknuto je da se obavezno mora formulisati jasno referendumsko pitanje, kako ne bi došlo do zabune među građanima.

Peta tačka dnevnog reda je bila „ Izvještaj o izvršenju proračuna za period januar- juni 2010.godine“ koji je podnio Nikola Milić. Ovaj izvještaj je također jednoglasno usvojen.

Šesta tačka dnevnog reda je bila „ Informacija o funkcioniranju mjesnih zajednica“. Vijećnici su istakli potrebu postavljanja Oglasnih ploča u svim mjesnim zajednicama, zatim pronalaženje adekvatnog prostora za funkcionisanje Mjesnih zajednica. Naravno i ova tačka je jednoglasno usvojena.

Sedma tačka dnevnog reda je bila „Informacija o stanju sporta i kulture na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje“. U izvještaju je istaknuto da naši sportisti ostvaruju odlične rezultate s obzirom na uslove u kojima treniraju. Ovom prilikom istaknuto je da u našoj općini egzistira devet sportskih kolektiva i to: HNK Sloga. MRK Sloga, KK Sloga, TK Podgrađe, ŠK Sloga, SKISO Sloga, Moto klub Jastrebovi, Enduro klub Gas i Mažoret klub Uskopljak. Osim toga pobrojana su i kulturna društva sa naše općine i to: HKD „Napredak“, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatska uzdanica, KUD „Halil Mršić“ i Omladinski centar.

Ostalih šest tačaka dnevnog reda je usvojeno jednoglasno bez neke ozbiljnije diskusije, gdje smo iz izvještaja saznali da je gradnja novih objekata na našoj općini u velikom padu u ovoj godini. Također je između ostalog usvojen prijedlog o izgradnji kanalizacije u naselju Hrasnica kao i prijedlog o eksproprijaciji zemljišta na raskrsnici prema Domu zdravlja.

                     

Ostatak fotografija sa današnje sjednice pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version