- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Sulejman Bugari u Gornjem Vakufu

Sulejman Bugari u Gornjem Vakufu

bugariVečeras je u prepunom Centru za obrazovanje i kulturu  Medžlis  islamske zajednice Gornji Vakuf u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”, Centrom za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf – Uskoplje i Udruženjem “Stop ovisnosti” Gornji Vakuf – Uskoplje upriličio  JAVNU TRIBINU na temu “Vjerom protiv droge“.

 

Gost predavač je bio uvaženi hafiz Sulejman Bugari.  Inače, Sulejman Bugari radi i djeluje u džematu Bijele džamije na Vratniku te kao kordinator svih centara za borbu protiv ovisnosti od droga ispred Rijaseta islamske zajednice BiH. Do sada je objavio tri knjige: zbirku više od pedeset hutbi  pod naslovom Vratimo se Gospodaru, zbirku medijskih nastupa pod naslovom Mi smo jedan drugome najbolji poklon i zbirku predavanja  pod naslovom Dersovi i druženja. Primjer je čovjeka koji je sebe dao za dobro drugih ljudi. Njegova razmišljanja i shvatanja vjere su pravo osvježenje, a to potvrđuje broj  ljudi koji ga slušaju i cijene. Ukratko, on je živi primjer kako živjeti islam u današnje vrijeme pod ovim nebom.

Na večerašnjoj tribini pored hafiza Sulejmana Bugarija bili  su prisutni  i bivši ovisnici o teškim drogama.  Na početku javne tribine prvi se obratio Gazić Muhamed predsjednik udruženja “Stop Ovisnosti” Gornji Vakuf-Uskoplje i bivši ovisnik o teškim drogama. On je govorio o svom teškom životnom razdoblju u kojem je postao ovisnik pa do momenta kako je počeo da se liječi. Prvi kontakt sa drogama imao je sa četrnaest godina da bi kako je vrijeme odmicalo prešao na teške droge  i dostigao onaj stepen kada ga ni bolnica više nije htjela primiti jer su smatrali da dugo neće živjeti. Hvala Allahu on je sada izliječen i na čelu je udruženja kojeg je on i osnovao.

Također, večerašnjoj tribini se obratio još jedan bivši ovisnik o teškim drogama iz susjednog nam Bugojna. Riječ je o Almiru Karadži koji je  prisutnima ispričao kako je postao ovisnik. Govorio je kako je napustio svoju porodicu, te kako je nakon dugog vremena spavanja u parku otišao u komunu u Ilijaš gdje je hvala Allahu prekinuo sa ovisnošću.

Nakon što su se obratili Muhamed i Almir, riječ je preuzeo hafiz Sulejman Bugari. On je u svom prepoznatljivom  načinu govora prisutne upoznao koji su to uzroci kako se danas postaje ovisnik o drogama. Koji su to nedostaci u životu svih građana koji uzrokuju da se pojedinci okrenu uživanju droga. Istakao je da robovanje svom Gospodaru daje smisao za život.   Nakon pažljivog slušanja izlaganja od strane prisutnih, prešlo se na postavljanje pitanja prisutnih. 

Na kraju Javne tribine hafiz Bugari je sve prisutne počastio sa jednom lijepom ilahijom iz svog repertoara.

                     

Ostatak fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version