- Reklame -
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Postizborne Koalicije u BiH

Postizborne Koalicije u BiH

koalicijaIzbori su završeni i rezultati su poznati. Još je ostalo nekoliko procenata glasačkih listića da se prebroji, ali po svemu sudeći neće uticati na već poznati rezultat izbora.

Svjedoci smo bili kakva se izborna kampanja vodila prije izbora. Nije se štedilo ni novca a ni riječi, kako onih koje su uvredljivog karaktera tako i onih koje možemo okarakterisati kao klevete. Koristile su se poznate ličnosti kako bi se dobio glas naroda.

Po prvi put otkad postoji Bosna i Hercegovina Islamska zajednica na čelu sa reisom dr. Mustafom ef. Cerićem nije stajala uz najjaču stranku u BiH od njene nezavisnosti. Ovaj put je reis jasno stao uz vlasnika Avaz grupe Fahrudina Radončića i nije se libio da pred izbore izjavi kako se narod ne treba bojati promjena u BiH. Svi koji su htjeli da razumiju poruku reisa iz nje se jasno vidi da je mislio na promjene koje treba da donese Fahrudin Radončić sa svojom strankom Savezom za bolju budućnost.

 

Međutim, promjene su se desile. SDP je postao najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini, a ništa lošije nego prije četiri godine nije prošla ni SDA.

Sada se postavlja pitanje ko će s kim u koaliciju. Stranka demokratske akcije je prije izbora rekla da neće sa Savezom za bolju budućnost, Savez nezavisnih socijal demokrata je rekao da neće sa Socijal demokratskom partijom, Hrvatska demokratska zajednica je rekla da hoće sa SNSD-om, SDP kao najjača stranka nakon ovih općih izbora je rekla da će sa onim koji ima iste ciljeve kao i oni.

Iza nas je vrijeme kada su pisali i govorili jedni protiv drugih. Sada će da prave koalicije i idu u vlast, a narod šta je slušao prije izbora neka zaboravi. Stoga postavljamo novo anketno pitanje koje glasi: „Za koju Koaliciju probosanskih političkih stranaka ste Vi?“

Exit mobile version