2.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Sport u Gornjem Vakufu

Na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje kao sportski klubovi egzistiraju: HNK „Sloga“, MRK „Sloga“, Karate klub „Sloga“, Karate klub „Uskopljak“, Sportski klub invalida sjedeće odbojke „Sloga“, Šahovski klub „Sloga“, Moto klub „Jastrebovi“, Enduro Motocross „Gas“ i Teniski klub „Podgrađe“.

U nogometnoj sezoni 2009./2010. HNK „Sloga“ koja se takmiči Drugoj ligi FBiH – Jug ima ambicije za ulazak u viši rang takmičenja, što, nažalost nije utemeljeno na jačem angažmanu privrednika u finansijskom i organizacijskom obliku, iako je zanimanje javnosti i posebno mladih za učlanjenje i rad u klubu izuzetno poraslo. Sloga ima pet kategorija koje se takmiče, i to: početnici, pioniri, kadeti, juniori i seniori. U školi nogometa (uzrast od 7 – 10 godina), koji se ne takmiče, ima oko 150 djece, a ukupno u ovom klubu u svim kategorijama ima oko 300 članova.

MRK „Sloga“ takmiči se u Prvoj ligi FBiH – Jug, a ima tri kategorije: kadete koji se takmiče na državnoj razini, juniore koji se, također, takmiče na državnoj razini, te seniore. Klub ima između 100 i 150 članova što oscilira tokom godine. Klub nema svoju matičnu dvoranu i svoje domaće utakmice igra u KSC Bugojno, a treniraju i u dvorani Osnovne škole „Uskoplje“. Finansiraju se dijelom iz proračuna općine i drugih sponzora.

Karate klub „Sloga“ Gornji Vakuf – Uskoplje je klub sa 178 stalno aktivnih članova, od početnika, članova sa žutim pojasom, narančastim pojasom, zelenim pojasom, plavim pojasom, smeđim pojasom, crnim pojasom, te 1 majstorom karatea CP 1 DAN. Za četiri je godine rada kluba preko 360 članova steklo određena karate zvanja. Rad u klubu se odvija u tri sekcije: Sekcija Grad, Sekcija Voljevac i Sekcija Pajić Polje koje imaju sve uzrasne kategorije, pa čak i seniore.

Od januara 2009.godine na području općine službeno djeluje i Karate klub „Uskopljak“ koji ima 118 članova i koji i dalje vrši upis novih članova. Treniraju u dvorani Osnovne škole „Uskoplje“. Takmiče se na Državnom i Federalnom nivou i s obzirom da su relativno mladi klub postižu zapažene rezultate. Tri glavna trenera imaju crne pojaseve što trenutno zadovoljava potrebe kluba. Finansiraju se najvećim dijelom iz članarina, pomoći roditelja, te dijelom iz općinskog budžeta.

SKISO „Sloga“ se takmiči u Drugoj ligi F BiH. Treninge i utakmice održavaju u prostoru Osnovne škole „Pajić Polje“ i „Voljevac“. Klub ima 18 članova, a finansiraju se dijelom iz općinskog budžeta, Udruženja RVI A BiH i drugih donatora.

U julu ove godine održana je treća po redu motocross utrka za prvenstvo BiH za sezonu 2009. u Uzričju, na kojoj su sudjelovali MK „Jastrebovi“ i Enduro Motocross klub „Gas“ iz naš općine

S ciljem rekreacije, održavanja, odnosno unapređenja zdravlja, a ne postizanjem sportskih rezultata, na području općine egzistiraju: Planinarsko društvo „Raduša“, Planinarsko društvo „Goran“, Speleološko udruženje „Ledenica“, te udruženja ribolovaca, odnosno lovaca.

Nažalost, sportski, rekreacioni centri u općini su znatno oslabljeni u posljednja dva desetljeća. Samo su neki od njih uspjeli obnoviti svoje aktivnosti u punom kapacitetu, zbog nedostatka finansijskih sredstava kako bi se obnovila infrastruktura i institucije. Općina ograničenim prihodima nije imala mogućnosti u dovoljnoj mjeri razviti navedene institucije i objekte. U općini postoje 4 školske sportske dvorane i 1 u izgradnji, 2 travnata terena te 16 betonskih terena za mali nogomet.

Gornji Vakuf – Uskoplje, 2010.godine

21077306 1736843759710938 2787452093997037740 n

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti