- Reklame -
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Obilježena 7-godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Obilježena 7-godišnjica smrti Alije Izetbegovića

alija

U sklopu obilježavanja 7. godišnjice smrti osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića danas je na šehidskom mezarju Kovači položeno cvijeće, proučena Fatiha i odata počast rahmetli Izetbegoviću i svim šehidima i poginulim borcima.

Cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, delegacija Kantona Sarajevo, delegacija Predsjedništva SDA predvođena predsjednikom Sulejmanom Tihićem, te brojne delegacije.

 

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Sulejman Tihić koji je kazao da su SDA i Bosna i Hercegovina dva pojma međusobno povezana i neodvojiva od ličnosti i djela Alije Izetbegovića.

Istaknuo je da je razlog osnivanja, a kasnije djelovanja i postojanja SDA država Bosna i Hercegovina.

“Kakva BiH? Naš predsjednik je to jasno rekao na Osnivačkoj skupštini SDA 26. maja 1990. godine u Holiday Innu: Bosna i Hercegovina demokratska država ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Također je rekao da su jednako opasni oni koji zagovaraju bošnjačku to jest muslimansku Bosnu i Hercegovinu, kao i oni koji zagovaraju njenu podjelu”, kazao je Tihić.

Ponovio je da su budućnost i garant prosperiteta BiH, komotne za sve, kako je govorio rahmetli predsjednik Izetbegović, stalni dijalog i dogovor, poštivanje sebe, ali i uvažavanje drugih i drukčijih, uz spremnost da se prave kompromisi za dobrobit države i svih nas koji u njoj živimo.

Po njegovim riječima, umjerena i odgovorna politika, rješavanje, a ne stvaranje problema – politika korak po korak, ali stalno naprijed te uvažavanje pomoći i uloge međunarodne zajednice kako je radio i Alija Izetbegović također su put za stabilnost i jačanje BiH.

“Učinit ćemo sve da izbjegnemo podjele i sukobe! Ali ćemo isto tako biti odlučni u zaustavljanju svih projekata čija je namjera da naruše teritorijalni integritet i suverenitet BiH! Tokom hiljadugodišnje povijesti dokazalo se da je trajna samo Bosna i Hercegovina, sve drugo se mijenja” kazao je Tihić.

Još  je jedanput pozvao nadležne institucije za provođenje zakona da okončaju istragu i procesuiraju odgovorne za teroristički čin napada na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji se dogodio prije više od četiri godine.

Nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači upriličena je i posjeta Muzeju “Alija Izetbegović”, gdje je predstavljen još jedan eksponat – činovi vrhovnog komandanta, a u Begovoj džamiji je proučena hatma dova.

Exit mobile version