- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Izrada levhi u drvetu

FOTO: Izrada levhi u drvetu

Foto: Aid Gafić

Naša ekipa je bila u posjeti kod Ilijaza Skeho koji ima veoma neobičan hobi. On izrađuje levhe u drvetu sa tehnikom duboreza. „Dugo vremena sam posmatrao levhe po džamijama. Negdje na drugoj godini fakulteta u jednoj prodavnici sam vidio set dlijeta i odlučio da ih kupim. Nedugo zatim sam nabavio jedan komad daske i počeo da rezbarim. Nisam nikad gledao nikog na koji način se rezbari drvo. Prva daska koju sam izrezbario je grb sa šest ljiljana koji i sada čuvam kod sebe u stanu. Nakon toga sam počeo da rezbarim levhe. Svaka naredna levha je sve bila bolja i bolja. Sudbina ili ne, levhe su postale moj izvor finansiranja na fakultetu.“ pričao nam je Ilijaz. 

Rezbarenje levhi se može vršiti u svim vrstama drveta. Rezbarit se može u orahu, javoru, bukvi, trešnji, hrastu, jasenu, i sl. Najviše se rezbari u javoru zbog svoje bjeline,ali i mehkoće drveta.

Prije svega potrebno je napraviti dasku na kojoj se ima namjera praviti levha. Način za izradu iste je da se naprave male letve 5-7 cm, i one se lijepe. Dužina i širina zavisi od levhe koju mislimo napraviti. Nakon toga se daska hobla i na taj način dobijemo dasku na kojoj ispisujemo dijelove iz Kur′ana. 

Kad se daska pripremi, sljedeći korak je da uzmemo šablon levhe i pomoću indiga prenesemo isti na dasku.

Kada šablon levhe prenesemo na dasku slijedi rezbarenje. Veće površine gdje nema slova se vade sa mašinom tzv. glodalicom, a ostali dijelovi se vade sa dlijetima.

Glavna faza u rezbarenju, odnosno pravljenju levhe je tzv. reljef levhe bez koje ona ne bi imala tu svoju draž. Ja inaće ne ostavljam ni milimetar na levhi, a da ga ekser ne dodirne. Na levhu se udari na hiljade, čak i na desetine hiljada puta ekserom, ovisno o veličini levhe. 


Poslije pravljenja reljefa slijedi stavljanje okvira na levhu. 


Završni dio izrade levhe je brušenje sitnim šmirgl papirom, te na kraju premaz sadolinom i lakom.

{s}levhe{/s}

Exit mobile version