- Reklame -
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Konačno bez viza u posjetu najmilijima u Europi

Konačno bez viza u posjetu najmilijima u Europi

Parlament EU

Nakon petnaest godina zatvorenosti, ponižavanja pred ambasadama i bacanja para na papirologiju građani Bosne i Hercegovine će od 15. decembra moći slobodno putovati u zemlje Europske unije, kao i u Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku i Island, dok će vize biti potrebne za ulazak u Veliku Britaniju i Republiku Irsku.

Raniju odluku Prlamenta EU, jučer su potvrdili ministri unutrašnjih poslova 27 zemalja koji čine Europsku Uniju. Malo protivljenje ukidanju viza građanima Bosne i Hercegovine imale su jedino Francuska i Holandija, ali srećom na kraju su i oni popustili i dali zeleno svjetlo za liberalizaciju viza bh građanima.

Odluka o ukidanju viza biti će objavljena 14. decembra u službenom listu Europske Unije, a dan kasnije, prvi građani naše zemlje će sa samo biometrijskim pasošom u ruci moći krenuti u neku od zemalja EU.

Treba napomenuti da se ne radi o potpunom ukidanju viza, već samo liberalizaciji. Tako će se građani BiH u EU moći zadržati svega tri mjeseca, nakon čega se moraju vratiti u svoju zemlju da provedu isto toliko vremena.

Boravak u zemljama Šengenkse liste je dozvoljen samo kao turistički, dakle, zabranjeno je stupanje u radni odnos ili školovanje, bez prethodno dobivenih odobrenja od zemlje u kojoj se nalazite. Ukoliko se neko uhvati da radi na crno bit će kažnjen sa 10 godina zabrane ulaska u Europsku Uniju.

Postoji mogućnost da prilikom prelaska granica neke od zemalja EU od vas bude zatražena novčana garancija za boravak u EU, ali to nije nikakva novina, jer se ista stvar dešava i prilikom prelaska granice susjednih Hrvatske i Srbije.

Exit mobile version