- Reklame -
Naslovnica Doživi Gornji Vakuf Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa FOTO: Ljepote pećina planine Vranice u Gornjem Vakufu

FOTO: Ljepote pećina planine Vranice u Gornjem Vakufu

Foto: GornjiVakuf-x.com

Gornji Vakuf se može pohvaliti velikim brojem pećina smještenih duboko u utrobi planine Vranice. Koliko je ta divna planina bogata pećinama najbolje potvrđuje izjava prof. Ibrahima Bušatlije, koji tvrdi da je „Vranica nacionalni park pećina“.

Pećina je prirodna šupljina u zemljinoj kori. One su oblikovane u naslagama gipsa, soli, magmatskih stijena, konglomerata, breča pa čak i leda. Pećine su prostrani horizontalni kanali i hodnici i spadaju u podzemne kraške oblike. U njima često protiče neka rijeka, a prokopavanjem vode i izlučivanjem CaCO3 u pećinama se stvara pećinski nakit: stalaktiti i stalagmiti.

Pećine smještene iznad sela Krupa u Gornjem Vakufu su do sada slabo istražene. Prva istraživanja su rađena u periodu od 1971. – 1973. godine, prilikom priključivanja rijeke Kruščice na vodovod Gornji Vakuf. Tada je istraženo samo nekoliko špilja.  Godine, 1979. Ratimir Gašparević je vodio istraživanja ovih špilja, kako bi se provjerili njihovi eventualni  turistički potencijali. Nažalost nisu sačuvani nikakvi izvještaji ili crteži.

Tek 2000. godine Amir Topčić provodi ozbiljnija istraživanja ovog pećinskog područja. Značajna otkrića u špiljama iznad Krupe napravljena su 2003. godine, kada je organizovan speleološki kamp.

Unutar špilje nađena su osim ulomaka keramike i metalnih igala, bogati antropološki materijali, mnoge ljudske kosti i zubi.

Antroploško-morfološka analiza jednog dijela materijala iz ove pećine pokazala je da se radi o prahistorijskim grobnicama najmanje 13 osoba. Analiza radioaktivnim ugljikom pronađenih kostiju pokazala je da su ti ljudi živjeli oko 2765. godine prije nove ere.

Činjenica da antropološki materijal uključuje i ostatke djece govori o mogućnosti da je špilja služila kao grobnica. Ova špilja je jedno od najvećih greblja u ovom području.

Paleostomatološki pregled zuba i fragmenata čeljusti je pokazao jasan dokaz o medicinskim intervencijama u tom vremenu. X zrake su pokazale postojanje metala unutar kostiju čeljusti. Navodno, ovaj komad metala predstavlja dio od slomljenog instrumenta koji je korišten za čupanje zuba.

U ljeto 2009. i ljeto 2010. godine vršena su speleološka i speleoronilačka istraživanja izvora rijeke Kruščice, koji se nalazi u ovim pećinama. Ova istraživanja ostala su zapamćena po tragediji iz Septembra 2010. godine kada je smrtno stradao ronilac Miroslav Đokić, koji je još 2008. godine prvi preronio sifon u Kruščici.

Srećom trud speleoronilaca na čelu sa pokojnim Miroslavom Đokićem nije bio uzaludan, jer u ovim istraživanjima je nastala velika dokumentacija o izvoru Kruščice u pećinama iznad sela Krupa u općini Gornji Vakuf. Snimljen je obiman foto i video zapis, nacrt špilje Krupljanke i vodenih kanala izvora rijeke Kruščice.

Uredništvo portala gornjivakuf-x.com se iskreno zahvaljuje prijatelju ovog portala na ustupljenim fotografijama iz pećina koje se nalaze u planini Vranici u Gornjem Vakufu.

{s}dozivigv/dgkrupljanka{/s}

Exit mobile version