- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Posjeta MSŠ Gornji Vakuf

FOTO: Posjeta MSŠ Gornji Vakuf

Foto: Muamer Čehić i Ibrahim Sušić

Prije nekoliko mjeseci portal gornjivakuf-x.com je najavo posjetu osnovnih i srednjih škola koje egzistiraju na području naše općine. Do sada smo posjetili dvije osnovne škole, a u narednom periodu posjetit ćemo i ostale dvije koje se nalaze u Voljevcu i Pajić Polju.

Danas je ekipa web portala gornjivakuf-x.com posjetila Mješovitu srednju školu „Gornji Vakuf” u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

Škola je osnovana 15. aprila 1971. godine i organizovana kao tzv. istureno odjeljenje iz bugojasnke srednje škole. S porastom broja odjeljenja, osnovan je Srednjoškolski centar “Jura Mikulić” Gornji Vakuf, koji je radio do početka ratnih dejstava 1992. godine. U tom periodu u Srednjoškolskom centru nastavu je pohađalo prosječno 1.500 učenika i bilo zaposleno 80. do 90. radnika.

U ratu je školska zgrada uništena tako da je nastava morala biti obustavljena i potpuno prekinuta. Bez školske zgrade, nastava se morala izvoditi u trgovačkim objektima, ugostiteljskim objektima, objektima Islamske zajednice u krugu od 2 km. Nastava se po navedenim objektima počela izvoditi 02.05.1994. godine.

Sredstvima općine, donacijama građana i uz veoma skromnu pomoć humanitarnih organizacija adaptirana je oštećena zgrada nekadašnjeg starog hotela, vlasništvo Trgovačkog preduzeća “Bratstvo” iz Gornjeg Vakufa. Nimalo uslovan prostor se počeo koristiti na zadovoljstvo učenika, njihovih roditelja i radnika ranije škole.

Nakon dugih, teških, ali i konkretnih razgovora, dana 05.01.2001. godine uslijedilo je potpisivanje sporazuma o adaptaciji ranijeg objekta zgrade, ranije zajedničke srednje škole. Izgradnju je finansirala općina i kanton sa 1/3 ukupnog novca, dok je preostale 2/3 finansirala engleska dobrotvorna organizacija “The fund for refuguees in Slovenia” od zadužbine gospođe Pavice Mauthner i posvećana je sjećanju na nju.

U školskoj 2010/2011 godini, školu pohađa 430 učenika raspoređenih u 17. odjeljenja. U školi postoje sljedeći smjerovi: opća gimnazija, ekonomska škola (ekonomski tehničar), mašinska stručna škola (automehaničar i mašinbravar) i škola uslužnih djelatnosti (frizer vlasuljar).

Mješovita srednja škola Gornji Vakuf ima 40. zaposlenih ljudi od toga 32. profesora.

Pored redovne nastave, u ovoj školi se izvode i vannastavne aktivnosti. To su muzička sekcija, likovna, folklorna, recitatorska, dramska, ritmička sekcija, vijeće učenika, novinarska sekcija , modelarska… Od sportskih prisutne su: košarkaška, fudbalska i odbojkaška sekcija.

Ovom prilikom se zahvaljujemo direktoru MSŠ Gornji Vakuf gospodinu Šehić Vahidu koji nas je primio i podijelio sa nama informacije o ovoj školi.

{joomplucat:123 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version