- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Projekt: ‘Jednake mogućnosti za sve mlade’

Projekt: ‘Jednake mogućnosti za sve mlade’

grb_gvDana,26.04.2011. godine u kabinetu Općinskog načelnika Seada Čauševića, potpisan je Sporazum o saradnji između Partnera u projektu; Udruženja „KULT“ – Sarajevo, Općine Gornji Vakuf – Uskoplje i Omladinskog centra Gornji Vakuf – Uskoplje.

Sporazum o saradnji potpisali su; ispred općine Gornji Vakuf – Uskoplje Sead Čaušević Općinski načelnik, ispred Udruženja KULT Jasmin Bešić izvršni direktor i ispred „Omladinskog centra“ Adnan Gavranović izvršni direktor.

Sporazum se odnosi na implementaciju projekta; “Jednake mogućnosti za sve mlade! – projekt za povećano socijalno uključivanje mladih kroz institucionalnu saradnju između vlasti i organizacija civilnog društva“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 280.857,60 EUR, od čega Evropska komisija projekt finansira s 224.686,08 EUR. Udio u projektu finansiraju i lokalne uprave, od čega svih 12 lokalnih uprava uključenih u projektu doprinose sa 5.000 KM.

Udruženje KULT će kroz aktivnosti uložiti 18.700 EUR po lokalnoj zajednici.

Lokalna uprava se obavezuje iznos od 5.000 KM uplatiti na žiroračun partnerske organizacije u zemlji, sa mogućnošću uplate u dvije rate:

prva rata do 27. 5. 2011. godine

druga rata do 31. 1. 2012. godine

Projekt traje od 01.aprila.2011. godine do 01. septembra 2012. godine

Saradnja između općine Gornji Vakuf-Uskoplje, „Omladinskog centra“ i Udruženja KULT ogleda se u stvaranju sredine koja je usmjerena ka socijalnom uključivanju mladih, te stvaranja ambijenta da mladi aktivno sudjeluju u procesima odlučivanja. Na taj se način odgovorno uključuju u stvaranje bolje budućnosti u svojoj zajednici, ali i na višim nivoima vlasti.

Cilj projekta je osnažiti mlade iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije da preuzmu vodstvo u zaštiti svojih prava, da utječu na donosioce odluka i poboljšaju kvalitet života, prihvaćajući demokratske principe građanskog društva kao svoj životni stil. Također se želi ojačati partnerstvo organizacija građanskog društva na jednoj i lokalnih vlasti na drugoj strani.

Kako bi ispunili ovaj zajednički cilj, sporazumne strane spremne su dati svoj doprinos u realizaciji projekta „Jednake mogućnosti za sve mlade“,kao i pomoć pri uspostavi mreže organizacija građanskog društva iz sve tri zemlje koje će širiti standarde i zajedničke vrijednosti EU-a u oblasti politika socijalne uključenosti mladih.

Exit mobile version