- Reklame -
Naslovnica Vijesti Srednjobosanski kanton Nastavlja se štrajk prosvjetnih radnika

Nastavlja se štrajk prosvjetnih radnika

Foto Arhiv/gornjivakuf-x.com

U osnovnim i srednjim školama Srednjobosanskoga kantona od 5. maja traje generalni štrajk prosvjetnih radnika.

Razlog je štrajka nezadovoljstvo prosvjetara raspodjelom budžetskih sredstava za 2011. godinu jer smatraju da nisu ravnopravni s drugim korisnicima tih sredstava.

Danas su nastavljeni pregovori između sindikata i pregovaračkog tima kantonalne vlade predvođenog premijerom Salkom Selmanom i resornom ministricom Gretom Kuna.

Pregovarački tim ponudio je sporazum sindikatima obrazovanja, ali predstavnici sindikata nisu bilo u cijelosti zadovoljni tim prijedlogom, pa su zatražili njegove korekcije i nastavak pregovora. Nakon toga premijer Selman prekinuo je sastanak, pa se trenutno ne zna hoće li se pregovori nastaviti i kada.

“Štrajk se nastavlja. Predloženi sporazum nije ponudio konkretna i precizna rješenja. Dakle, nisu precizirani termini i procedura rješavanja problema zbog kojega smo mi i stupili u štrajk.

Što se tiče nastavka normalnog odvijanja nastave, ništa se ne može tačno tvrditi, a naša je želja da s nastavom započnemo što prije. Da je premijer pokazao danas spremnost na kompromis, nastava je mogla započeti već u srijedu. Ovako, sve je neizvjesno”, kazao je u izjavi za Fenu Zdravko Križanac, predsjednik Samostalnih sindikata srednjih škola.

Boris Marjanović, predsjednik Sindikalne podružnice Srednje škole “Vitez” rekao je kako Sindikat prosvjete ne traži ništa više od prava ostalih zaposlenika u javnom sektoru.

“Mi ne inzistiramo na povećanju plaća, nego na ravnopravnosti. Kako je svima neka bude i nama, ni bolje, ali ni lošije. Kad se umanjuju plaće, prosvjeta je prva na udaru, a kada se povećavaju, onda nas nema nigdje”, dodao je Marjanović.

Exit mobile version