- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: ‘Smrt Omera i Merime’ oduzela dah gornjovakufljanima

FOTO: ‘Smrt Omera i Merime’ oduzela dah gornjovakufljanima

Foto: Aid Gafić

U povodu 501. Ajvatovice u JU ‘Centar za obrazovanje i kulturu’ Gornji Vakuf – Uskoplje gostovao je ‘Dramski studio’ Kakanj sa predstavom ‘Smrt Omera i Merime’, čiju režiju potpisuje Mirza Mušija.

Preko 150 gornjovakufljana je imalo priliku osjetiti starobosanski duh, protkan ljubavlju, tugom i tragedijom.

‘Smrt Omera i Merime’ je priča o nemogućoj ljubavi dvoje zaljubljenih koja završava tragičnom smrću glavnih likova. Njihova ljubav je nemoguća zbog ljudske zlobe i fatalne Ismete, majke Omera koja čini sve da razdvoji Omera i siromašnu Merimu, samo da bi ženidbom svog sina ostvarila materijalnu korist. To joj se na kraju obija o glavu jer na njenim rukama joj leži mrtav rođeni sin, Omer. Nije znala nesretna Ismeta da ‘Nije blago ni srebro ni zlato,već je blago, što je srcu drago’. Vjerna djeva Merima čuvši za smrt svog voljenog umire od tuge i jada.

Ovo je tek peto izvođenje predstave, čiju glumačku postavu čine: Irnis Bišćo koji tumači Omera, Nedžma Bjelopoljak u ulozi Merime, te Azra Mušija kao Ismeta, Omerova majka, Merima Ibranović tumači Esmu, Meriminu majku, Harisa Bjelopoljak se pojavljuje u ulozi Fatime Atlagić, dok Emerin Ahmetašević glumi lađara Idriza. Producent predstave je Ismet Fejzović, a režiser već spomenuti Mirza Mušija.

U razgovoru za GornjiVakuf-x.com režiser Mirza Mušija je rekao da je prezadovoljan gornjovakufskom publiku, te dodao ‘publika je prosto osjetila ritam predstave i u tom smjeru je disala i pratila pokrete glumaca’.

Publika se gostima iz Kaknja zahvalila višeminutnim gromoglasnim aplauzom.

{joomplucat:202 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version