- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Sjećanje na prve šehide Gornjeg Vakufa

FOTO: Sjećanje na prve šehide Gornjeg Vakufa

Foto: Aid Gafić

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Gornji Vakuf, posjetom mjestu pogibije prvih šehida Gornjeg Vakufa i polaganjem cvijeća na spomen ploču, danas je počelo obilježavanje „Dana deblokade 2011“ u Gornjem Vakufu.

Prvi šehidi Gornjeg Vakufa su rahmetli Čaušević Alija i Gvozden Esad, koji su poginuli 20.06.1992. godine. Njima je Udruženje boraca „Goranovi“ podiglo spomen ploču na lokalitet u neposrednoj blizini Mulaomerovića česme kod Osnovne škole „Gornji Vakuf“.

Cvijeće na spomen ploču su položili očevi rahmetlija, Gvozden Smajl i Čaušević Smajl. Prisutnim gornjovakufljanima prvo se obratio glavni imam MIZ Gornji Vakuf, Enes Omerović koji je rekao da je uzvišeni Allah dž.š. šehidima obećao nagradu, džennet, baš kao i njihovim roditeljima i djeci.

Ispred Koordinacije boračkih udruženja prisutnima se obratio Suad Duratbegović, koji je izrazio svoju razočaranost lošim odzivom gornjovakufljana ovom skupu.

Ibrahim Topčić, predsjednik Udruženja boraca „Goranovi“ je podsjetio na značaj dobrovoljaca u odbrani Bosne i Hercegovine, te da su se Alija i Smajl sa njima borili ne samo za Bošnjake, već za sve ljude koji BiH osjećaju kao svoju zemlju. Gospodin Topčić je rekao da je danas položaj pripadnika diverzantskih brigada izjednačen sa ostalim učesnicima odbrane BiH, iako je njima u ratu bilo najteže.

Današnjem skupu je prisustvovalo oko četrdeset gornjovakufljana.

{joomplucat:208 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version