17.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

Vrbaska eko regata 2011 starta iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja

U četvrtak, 30.06.2011. godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja starta druga po redu Eko-regata u sklopu projekta “Čist Vrbas”.

Plan projekta je da se u kompletnom slivu Vrbasa održi niz ekoloških aktivnosti, te da se kroz regatu koja je sastavni dio projekta zaokruži djelovanje na cijelom toku Vrbasa od izvora do ušća, a gdje se podrazumijeva povezivanje lokalnih vlasti, klubova koji se bave sportovima na vodi, te animacija lokalnog stanovništva na očuvanju naše zajedničke rijeke Vrbas.

Ova regata je promotivnog i ekološkog karaktera i ima za cilj da uključi širu javnost, razvije ekološku svijest građana, promoviše rijeku Vrbas i očisti Vrbas i njegov kanjon, kako bi se stvorili konkretni uslovi za razvoj turizma.

Sveukupni cilj ovog projekta je prije svega ukazati na potrebu zaštite voda, na profesionalan tretman otpadnih voda po propisanim standardima, te čišćenje dijela korita rijeke Vrbas u gornjem dijelu.

Generalni cilj projekta je da se zaštiti kanjon Vrbasa dodjelom posebnog statusa, te osnivanje “Vrbaske fondacije” koja će u budućnosti biti nosilac svih ekoloških i turističkih aktivnosti na rijeci Vrbas.

Na dan starta Eko-regate u Gornjem Vakufu-Uskoplju će biti održan sastanak Organizacionog odbora projekta “Čist Vrbas”, a domaćini sastanka su partneri na projektu: Grad Banja Luka, općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Kneževo, Mrkonjić Grad, Laktaši, Srbac, međunarodna organizacija UNDP, kompanija Coca Cola i Rafting klub “Kanjon” Banja Luka.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti