- Reklame -
Naslovnica Bosna i Hercegovina Ostale Vijesti Došao je mjesec milosti, dobrote i čistoće

Došao je mjesec milosti, dobrote i čistoće

Foto ilustracija: Internet

Ramazan je uvijek ispunjen sjajem, mnogim dobrom i čistotom. On odgaja ljude i čini ih jakim, odlučnim, strpljivim i navika ih na podnošenje teškoća i prepreka koje život sa sobom nosi.

Ramazanski post je jedina škola gdje se duše odgajaju, a predmet njenog odgoja su: popravljanje morala (ponašanja, etike), strpljivost, darežljivost, humanost, usađivanje vrlina i podsticanje na dobro, obnavljanje zdravlja i prilika za novi početak.

Ramazan je velika prilika za promjenu i svrstavanje u red čestitih i odabranih insana jer glavni povod propisivanja posta jeste stjecanje bogobojaznosti.

Allah, dž.š., kaže u Časnom Kur'anu:“Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima koji su bili prije vas, da BISTE SE ALLAHA BOJALI (bogobojaznost).“ (El-Bekare, 183)

Osim vrlina posta, mjesec ramazan je poseban i po tome što je u njemu počela objava Časnog Kur'ana i što se u njemu nalazi najveličanstvenija noć, noć Lejletu-l-Qadr.

ZDRAVSTVENE KORISTI POSTA

Obzirom da govorimo o ramazanu, o njegovoj svetosti i veličini, ovom prilikom nećemo navoditi hadise Poslanika, sallallahu alejhi ve selem koji govore o vrijednostima i nagradama koje nam donosi mjesec ramazan i post u njemu, nego ćemo se ukratko posvetiti medicinskom aspektu posta.

Mnogi ljudi se boje postiti iz raznih razloga, dobar broj njih se boji za svoje zdravlje jer smatra da ustezanje od jela i pića u vrelim ljetnim danima može da mu poremeti zdravstveni ciklus.

Božiji Poslanik Muhammed, alejhi selam je jedne prilike kazao:“POSTITE I BIĆETE ZDRAVI.“ (Zabilježio Taberani)

Povodeći se za ovim hadisom Božijeg Poslanika Muhammeda, alejhi selama, mnoga medicinska istraživanja su pokazala da je fizičko stanje osobe koja posti, u periodu između zore i zalaska Sunca, bolje nego one koja ne posti. To je zbog boljeg postizanja veće tjelesne izdržljivosti za fizičke napore, kao i bolji rad srca, cirkulatornog sistema, probavnog trakta, respiratornog sistema i svih drugih tjelesnih sistema tokom posta.

Poznato je da post topi masti u tijelu što povećava procenat slobodnih masnih kiselina u krvi. Ove kiseline postaju najveći izvor energije za postaća umjesto glukoze koja je uobičajeni izvor energije. To pomaže u smanjenju potrošnje glikogena u mišićima i jetri postaća kad on uloži neki veći napor.

Ovo također pomaže kontroliranju razime glukoze u krvi, čije pomanjkanje vodi osjećaju potpune iscrpljenosti.

Dakle, mnogi znanstvenici našeg vremena posvetili su pažnju pojašnjenju zdravstvenih koristi islamskog posta oslanjajući se pritom na dostignuća savremene medicine gdje su organizovali posebne seminare i kongrese na kojima su govorili o znanstvenoj nadnaravnosti Kur'ana.

Iznijeli su naučne činjenice koje potvrđuju pozitivan odnos posta na sve dijelove tijela i pomaže u liječenju stomačnih bolesti.

Ovom prilikom ćemo spomenuti zdravstvene korisiti posta koje je naveo dr. Abdulaziz ibn Ismail u svojoj knjizi „El-islamu vet-tibbu-l-hadis“ (Islam i savremena medicina).

Uvaženi dr. Abdulaziz u svojoj knjizi kaže:“Pokazalo se da je post koristan u mnogim situacijama, predstavlja jedinstven lijek u određenim bolestima, a najvažniji lijek u zaštiti od slijedećih bolesti:

1)            Trajni poremećaj crijeva popraćen fermentacionim reakcijama unutar bjelančevina i škroba. U ovom slučaju pomaže post a posebno nekonzumiranje vode između dva obroka ili veliki razmak između dva obroka kao što je slučaj sa postom.

2)            Naglo povećanje tjelesne težine koja dolazi od mnoštva hrane i malo kretanja. Post je najkorisniji lijek za ovu bolest s tim da je potrebno umjereno uzimanje hrane za vrijeme iftara i zadovaljavanje vodom za vrijeme sehura.

3)            Povećanje krvnog pritiska što se posebno manifestuje u vrijeme povećanog raskoša (uživanja) i duševnih afekata.

4)            Trajna upala bubrega popraćena kihanjem i podbuhlošću.

5)            Srčane bolesti popraćene podbuhlošću.

6)            Trajna upala zglobova naročito ako je popraćena debljinom što je karakteristično za žene iznad 40 godina.

Statistički podaci pokazali su da debljina čini tijelo podobnim za prihvatanje različitih vrsta oboljenja kao što su: šećer, povećanje krvnog pritiska, trajna upala zglobova i.t.d.

Tokom mjeseca posta ljudsko tijelo se oslobađa svih masti, otrovnih tvari, izraslina i ostalih štetnih materija koje su se nagomilale u čovjekovom tijelu tokom godine.

Molimo Allaha, dž.š. da nam pomogne, olakša i primi naš post, da iz mjeseca ramazana izađemo čisti od grijeha i obnovljenog zdravstvenog sistema, AMIN!

Exit mobile version