- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje IN MEMORIAM: Osamnaest godina od pogibije Bedrudina Milanovića BEDRE

IN MEMORIAM: Osamnaest godina od pogibije Bedrudina Milanovića BEDRE

Detalj sa mevluda (Foto: GornjiVakuf-x.com)

U ponedjeljak, 8.08.2011. godine, poslije teravih namaza u džamiji u Boljkovcu proučen je mevlud i održano prigodno predavanje povodom osamnaeste godišnjice od smrti ratnog komandanta, rahmetli Bedrudina Milanovića – BEDRE.

Bedrudin Milanović je bio prvi privorski komandant, pripadnik 317. Slavne Brdske Brigade. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Poginuo je na Crnom Vrhu 08.08.1993. godine, gdje mu je podignuta spomen ploča. Njemu u čast, ali i ostalim braniocima ovog kraja, svake godine se oragnizuje pohod na Crni Vrh.

Mevlud pred dušu komandanta Bedre proučili su polaznici mektebske nastave u džematu Boljkovac na čelu sa imamom tog džemata, Ibrahimom ef. Glamočakom.

Gost predavač bio je glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf Enes ef. Omerović, koji se jednim jako inspirativnim i emotivnim govorom obratio velikom broju prisutnih.

Ovo nije bio mevlud samo pred dušu rahmetli Bedre, već pred duše svih branioca Privora, Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine, a Bedro je samo jedan od simbola velike borbe u odbrani kućnog praga u vrijeme rata 1992 – 1995.

Exit mobile version