- Reklame -
Naslovnica Vijesti Srednjobosanski kanton Zahtjev za donošenje Zakona – Sindikat MUP-a, organa uprave i pravosuđa‏

Zahtjev za donošenje Zakona – Sindikat MUP-a, organa uprave i pravosuđa‏

Travnik (Foto: Internet)

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u F BiH, Koordinacija sindikata SBK/KSB uputila je zahtjev Premijeru SBK Bajri Makiću i Skupštini SBK o URGENTNOM usvajanju Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK/KSB, Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika SBK/KSB, kojeg prenosimo u cijelosti.

Obraćamo se sa zahtjevom da u skladu sa članom 149. , 150. i 151. Poslovnika Skupštine SBK/KSB donesete u HITNOM postupku, a najkasnije do 31. avgusta 2011. godine, sljedeće Zakone:

1.            Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK/KSB sa primjenom od 01. avgusta 2011. godine,

2.            Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika SBK/KSB sa primjenom od 01. avgusta 2011. godine.

U slučaju da se spomenuti Zakoni ne usvoje na Skupštini SBK/KSB u HITNOM postupku, Sindikalne organizacije MUP-a, organa uprave i pravosuđa SBK/KSB stupit će 01. septembra 2011. godine u generalni štrajk.

Razlozi za ovakvu odluku Sindikalnih organizacija su sljedeći:

•             Da su spomenuti Zakoni trebali biti usvojeni do 31. oktobra 2010. godine;

•             Da se Sindikalno članstvo nalazi na rubu egzistencije obzirom da su primanja istih ispod prosječne federalne plaće oko 30%;

•             Da se još nije formirao pregovarački tim Vlade SBK/KSB čime Vlada SBK/KSB pokazuje da uopće ne poštuje spomenute Sindikalne organizacije, a da je Vlada SBK/KSB u najkraćem roku formirala pregovarčki tim koji pregovarao sa Sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Maćehinski odnos Vlade SBK/KSB prema Sindikalnim organizacijam MUP-a, organa uprave i pravosuđa SBK/KSB pokazuje da ove Sindikalne organizacije i njihovo članstvo minimiziraju  i sve podređuje drugim Sindikatima čiji uposlenici imaju znatno veća primanja nego upsolenici MUP-a, organa uprave i pravosuđa.

U koliko se i ovoga puta oglušite  o naše zahtjeve pored stupanja u generalni štrajka odmah ćemo pristupiti podnošenju tužbenih zahtjeva za period od 01. jula 2009. do 31. avgusta 2011. godine a u skladu sa Kolektivnim ugovorom, što će zasigurno dodatno opteretiti Budžet SBK/KSB. Smatramo da smo pokazali razumjevanje i želju da zajednički riješimo nastalu situaciju i dovedemo naše članstvo u nešto povoljniji položaja obzirom da je došlo do povećanja troškova života ( poskupljenje prehrambenih namirnica, električne energije i ostalih troškova života) o čemu Vlada SBK/KSB ne vodi računa.

S poštovanjem,
PREDSJEDNIK: Dragana Škulj

Exit mobile version