- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić posjetio Gornji Vakuf

FOTO: Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić posjetio Gornji Vakuf

Foto: Aid Gafić

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić posjetio je Gornji Vakuf i upoznao se sa radom Medžlisa IZ Gornji Vakuf.

Ideja o posjeti dr. Cerića Gornjem Vakufu potekla je od glavnog imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enesa ef. Omerovića, tokom prijema glavnih imama kod reisu-l-uleme u Sarajevu.

Uvaženog gosta ispred prostorija Medžlisa dočekali su imami sa područja Gornjeg Vakufa na čelu sa Enesom ef. Omerovićem, predsjednik Medžlisa IZ Gornji Vakuf Omer Ljubunčić, član Sabora IZ Ismet Gekić, članovi Izvršnog odbora MIZ Gornji Vakuf, te predstavnici boračkih udruženja i RVI Gornji Vakuf.

Domaćini su upoznali dr. Cerića o izgradnji zgrade Medžlisa IZ Gornji Vakuf, a reis Cerić je obećao da će pomoći da se iznađu finansijska sredstva za završetak ovog jako bitnog projekta za Gornji Vakuf.

Ova posjeta nije mogla proći bez obilaska Centralnog šehidskog mezarja u Gornjem Vakufu, a dr. Cerić se na putu do mezarja selamio sa usputnim prolaznicima u Gradskoj ulici.

U džamiji Mehmed bega Stočanina klanjan je Akšam namaz, nakon čega je organizovan iftar. Po završetku iftara dr. Cerić se obratio imamima podsjetivši ih na značaj njihovog posla, obavezu  na skromno ponašanje i jačanje bratstva među muslimanima.

Prisjetio se reis Cerić i doprinosa građana Gornjeg Vakufa u odbrani Bosne i Hercegovine u teškim danima rata, te radio izvještaja Akifa Agića iz tog perioda.

Predsjednik Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Omer Ljubunčić je reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Cerići uručio skromni poklon da ga podsjeća na herojski Gornji Vakuf.

Prema protokolu dr. Mustafa ef. Cerić je trebao klanjati Teravih namaz u džamiji Mehmed bega Stočanina, te održati predavanje. Nažalost ovaj planirani dio posjete je otkazan zbog obaveza dr. Cerića.

{joomplucat:265 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version