- Reklame -
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina VIDEO: Sarajlije na čelu sa gradonačelnikom Behmenom darovale knjige za naš grad

VIDEO: Sarajlije na čelu sa gradonačelnikom Behmenom darovale knjige za naš grad

Foto: Sarajevo-x.com

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH danas je na trgu ispred sarajevske Katedrale organizirala akciju prikupljanja knjiga za biblioteku Omladinskog centra u Gornjem Vakufu-Uskoplju, koja je prije dva dana počela u nekoliko bh. gradova pod motom “Hiljadu knjiga za Uskoplje, Tisuću knjiga za Gornji Vakuf”.

Akcija ima za cilj obogatiti knjižni fond ove biblioteke kako bi mladi Gornjeg Vakufa i Uskoplja imali jednake mogućnosti kao i njihovi vršnjaci u drugim gradovima BiH.

Darivanjem knjiga iz privatnih biblioteka akciji su se danas pridružili i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, podržavši tim činom ovu humanu akciju.

“BiH je danas prilično odmakla od knjige, s obzirom na dominaciju interneta, ali ipak mislim da knjigu ništa ne može zamijeniti. Ovakve akcije, kojih nam nedostaje, uvijek treba podržavati”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Da je knjiga u današnje vrijeme skupa ocijenio je gradonačelnik Behmen, istaknuvši da je to najžalosnija činjenica, jer bi obrazovanje trebalo biti najjeftinije ili besplatno za sve.

“Knjiga je najbolji prijatelj, od nje se uzima mudrost ljudi koji knjigama šalju svoje poruke. U svakoj se knjizi može naći nešto što čovjeka čini čovjekom”, naglasio je Behmen, podržavši ovu i slične akcije koje će omogućiti kvalitetniji život djeci i omladini.

Za samo pola sata na štandu Inicijative mladih za ljudska prava BiH prikupljeno je oko 250 knjiga koje su donirali Kanton Sarajevo, Općina Stari Grad i Grad Sarajevo.

Zabilježen je i dobar odziv građana koji su samoinicijativno donosili knjige za spomenutu biblioteku pa je za manje od dva sata prikupljeno više od 300 knjiga.

Akcija ispred Katedrale bit će organizirana i sutra.

Exit mobile version