- Reklame -

FOTO/VIDEO: Pridvorci

Foto: Ilijaz Skeho

Putovanje kroz naseljena mjesta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje ekipa web portala GornjiVakuf-x.com nastavlja u Pridvorcima, jednom od najstarijih naselja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

O višestoljetnosti života na području Pridvoraca svjedoči 83 stećka koji se nalaze u starom srednjovjekovnom greblju.

Interesantno je da su prema defteru iz 1574. godine, Pridvorci imali 18 muslimanskih domaćinstava i 11 mudžerreda (neoženjenih). Mahala je imala četiri mlina na vodi Pridvorica.

Pridvorci su smješteni u kotlini između Crnog Vrha i Vranice, a kroz naselje teče rijeka Tuščica, koja se ulijeva u Vrbas.

Kao rijetko koje mjesto u Gornjem Vakufu-Uskoplju, Pridvorci su dali dosta velikih i poznatih ljudi, od kojih se prije svega izdvajaju braća Latić, DŽemaludin i Nedžad. Džemaludin Latić je jedan od najvećih živućih pjesnika Bosne i Hercegovine i dugogodišnji prvi saradnik predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića. Nedžad Latić je također pisac, ali i kolumnista i političar.

Plejadu mladih uspješnih Pridvorčana predvodi Rijad Gvozden, glumac i režiser koji je do sada igrao u najpoznatijim domaćim tv serijama, te filmu oskarovca Danisa Tanovića „Prtljag“.

Prema podacima iz 2010. godine u Pridvorcima živi 334 stanovnika, koje je 100% muslimansko.

Exit mobile version