- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Rastanak dva prijatelja, čovjeka i medvjeda

FOTO: Rastanak dva prijatelja, čovjeka i medvjeda

Foto: Aid Gafić i Ilijaz Skeho

Emin Ljutić iz Bistrice, općina Gornji Vakuf je fenomen kakve priroda rijetko daje. Naime, to je čovjek koji je svoj život posvetio životinjama, ima udomljenih 57 pasa, dosta peradi i dva mrka medvjeda. Eminov odnos sa medvjedima je posebna priča, koja bi ovih dana mogla imati tužan, pa čak i tragičan kraj.

S obzirom da je prema zakonskim rješenjima SBK i FBiH zabranjeno medvjede držati kao kućne ljubimce, a za Emina su njegova dva medvjeda upravo to, nadležni veterinarski inspektor je donio odluku da medvjedi moraju biti izmješteni u zoološki vrt ili da se izvrši eutanazija životinja.

Vijest da će ostati bez svojih prijatelja sa kojima druguje gotovo četiri godine, za gornjovakufskog ljubitelja životinja značila je kraj svijeta.

U razgovoru za GornjiVakuf-x.com Emin kaže: „Do sada sam u ove medvjede uložio 50 000 KM, ali to su moji prijatelji, to oni zaslužuju. Kažu mi da će da izvrše eutanaziju nad njima. Pa to se ne smije desit. Evo neka ih vode u zoološki vrt u Sarajevo, ne tražim ništa u zamjenu, samo neka ih puste da žive, iako znam da nigdje neće biti sretni kao što su kod mene.“

Ukoliko se u narednim danima ne pronađe adekvatno udomljenje za medvjede, oni će biti uspavani, a silni kukuruz, jabuke i kruške u Eminovom privatnom zoološkom vrtu će podsjećati da su nekad tu boravila dva mrka medvjeda kojima je jedan čovjek dao svu svoju ljubav i posvetio svoj život.

{joomplucat:328 limit=8|columns=4|ordering=random}

Link na GALERIJU FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version