- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Gornji Vakuf, grad poznat po proizvodnji kupusa

FOTO: Gornji Vakuf, grad poznat po proizvodnji kupusa

Foto: Aid Gafić i Ilijaz Skeho

Gornji Vakuf je općina koja je nadaleko poznata po proizvodnji kupusa. Klima u ovoj općini je izuzetno povoljna za razvoj povrtlarskih kultura, a posebno kupusa. Ljetne temperature koje prevladavaju u ovoj općini su idealne za sadnju kupusa. Za dobar rod veoma je bitno navodnjavanje ove kultura, što prilikom uzgoja ove kulture u ovoj dolini ne predstavlja problem.

Površina koja se zasadi kupusom u općini Gornji Vakuf godišnje prinese preko 2.250 tona kupusa. Poredeći proizvodnju ove kulture sa ostalim općinama u SBK, može se zaključiti da općina Gornji Vakuf učestvuje sa ukupnom proizvodnjom kantona sa 24 %.

Na putu Gornji Vakuf-Bugojno u mjestu Dražev Dolac gdje se nalaze veliki zasadi kupusa, ljudi isti prodaju pored puta. Nažalost cijena kupusa je veoma niska tako da uzimajući u obzir sve troškove u toku godine koje imaju ovi proizvođači, zarade gotovo da i nema. Pitali smo prodavaoce kupusa pored puta za cijenu i saznali smo da je cijena jedne vreće kupusa 5 KM. Svi se oni bave prodajom kupusa kojeg su lično uzgojili. U razgovoru sa prodavačima kupusa pored puta saznali smo da prodaja istog nije svaki dan ista, ovisi o danu u kojem se prodaje, ali i vremenskim prilikama.

U razgovoru sa Amelom Mujićem mladim članom porodice Mujić, jedne od najvećih proizvođača kupusa na ovim prostorima saznali smo da je cijena kupusa ove godine veoma niska za razliku od prethodnih godina.

Postoji jedno nepisano pravilo, kada je vrijeme kišovito tada je najveća potražnja za kupusom, i iz tog razloga se kupus i sijeće najviše po kiši da bi se kupac zadovoljio. Moja porodica zajedno sa amidžom proizvede oko 150 tona kupusa. Većinu kupusa prodamo u Vitez, cijena jedne vreće je 3KM na veliko. Ove godine cijena kupusa je veoma niska, iznosi oko 20 feninga po kilogramu na veliko, riječi su mladog Amela Mujića.

{joomplucat:332 limit=8|columns=4|ordering=random}

Direktan link do GALERIJE FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/f585186e84a63498921b17587e9e17f9_L.jpg}

Exit mobile version