- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO/VIDEO: Vatrena stihija guta prirodne ljepote planine Vranice

FOTO/VIDEO: Vatrena stihija guta prirodne ljepote planine Vranice

Foto/Video: Mirsad Halilović

Od jučer je planina Vranica u požaru. Naime, iz do sada nepoznatih razloga izbio je požar na lokalitetu Malinišće – Gušće, koji se munjevitom brzinom širi po cijelom dijelu Vranice koji gravitira prema Gornjem Vakufu. Požar je vidljiv iz samog centra grada. Do sada su pod naletom vatre zbrisani Ograda, Bukva, Rog i Gušća.

Požar je već počeo ugrožavati mnoge vikendice i pastirske kuće, a mještani prije svega, gornjovakufskog naselja Vrse, bez uspijeha pokušavaju staviti požar pod kontrolu. “Gasili smo požar, bilo nas je oko tridesetak, računajući i ove iz šumarije. Kasnije je pao mrak, dim je bio pregust, teren nepristupačan, tako da smo morali odustati. Sutra nastavljamo” – izjavio je za GornjiVakuf-x.com Mirsad Halilović jedan od učesnika akcije gašenja požara.

Pripadnici Vatrogasnog društva Gornji Vakuf-Uskoplje nisu na terenu, jer navedeni lokalitet se nalazi pod nadležnošću Srednjobosanskih šuma, Šumarije Gornji Vakuf-Uskoplje.

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva na teren izlaze samo u slučaju izričitog zahtjeva Srednjobosanskih šuma.

Nemoćni vlasnici objekata kojima vatra prijeti, sa zebnjom gledaju u nebu, iščekujući najavljenu kišu. Iz Federalnog metereološkog zavoda su narednih 24 sata najavili kišne padavine i snijeg.

Kako saznaje GornjiVakuf-x.com, tokom današnjeg dana gorila je šuma na Vranici, iznad naselja Dobrošin i to u zoni koja je pod minama iz prošlog rata. Stanovnici tog gornjovakufskog naselja već osjećaju smrad dima, zbog kojeg je i vidljivost na tom području smanjena.

{joomplucat:357 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/d092a7ea9dcb3e71938975c579e85d9c_L.jpg}

Exit mobile version