- Reklame -
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina FOTO: Promovisana knjiga ‘Mostarske sportske legende’ Dragana Miladinovića

FOTO: Promovisana knjiga ‘Mostarske sportske legende’ Dragana Miladinovića

Foto: Emir Krpo

„Mostarske sportske legende“ Dragana Miladinovića, doajena sportskog novinarstva, prijeratnog dugogodišnjeg urednika mostarske „Slobode“ i dopisnika beogradskog „Sporta“,ugledala je svijetlost dana.

Ovo je, inače, četvrta knjiga o mostarskom sportu, čiji je autor Dragan Miladinović. Prethodne tri objavljene su pod naslovima „Mostar- kolijevka sporta“, „Mahale iznjedrile majstore ringa“ i „Veležov spomenar- zlatno doba“.

„Ova je knjiga – knjiga o ljudima, zaslužnim ljudima za popularizaciju, razvitak i vrhunske rezultate sporta, u gradu kojeg više nema, pa je tim još i vrjednija. To je knjiga o mostarskoj sportskoj, danas gotovo zaboravljenoj, baštini i autor ju je, nakon višegodišnjeg traganja, najvećim dijelom, uspio pronaći i nama je podastrijeti. Međutim, mi koji ju primamo, moramo biti svjesni da je ovakva knjiga i prilog za spoznaju tek malog dijela mostarske sportske baštine, te da će ona, kao svaka baština, bez obzira o kojem vidu baštinjenja riječ, predstavljati u budućem vremenu svjedočenje ljudske civilizacije stvarano čovjekovim radom, i, stoga, ima iznimnu vrijednost s bilo kojeg stajališta je promatrali. Takva baština, koja je u suvremenoj civilizaciji nezamjenljiv dio materijalne i duhovne kulture svakog naroda, a o kojoj i piše Dragan Miladinović, ne pripada samo gradu Mostaru, već civilizaciji uopće, s obzirom da je svako vrijeme u povijesti nastojalo udovoljiti svojim potrebama, pa tako i vrijeme prikazano u ovoj knjizi. To je i razlogom više da budemo svjesni vrijednosti mostarske sportske baštine i da se, bez ostatka, u svojoj svakodnevici držimo onog temeljnog pravila za njezino očuvanje, koje glasi: «Baština, kao umjetničko djelo, tvorevina je koja pripada njezinom stvaratelju. Mi u tom djelu možemo uživati, diviti mu se ili ga prezirati, promatrati ga i analizirati sve faze njegovog nastajanja i postojanja, ali nemamo pravo dirati ga, prepravljati ili patvoriti, jer svaka intervencija, pogotovu ona nestručna, predstavlja proizvoljnost i suprotnost njegovoj biti“, napisao je dr.sc. Roko Markovina u predgovoru knjige.

„Ove mostarske sportske legende imale su, u vremenu svog djelovanja iznimne i ljudske i karakterne kvalitete, ali i jedan značajan zajednički nazivnik, prijeko potreban za svaki uspjeh, pogotovo u sportu: znanje, umijeće, htijenje, privrženost, odricanje…i rad, rad, rad”…jer starimo, prijatelji moji i..zaboravljamo pomalo, pa će nam ova Draganova knjiga, koju toplo preporučujem svakom mostarskom domu, ma gdje on danas bio, vječno svjedočiti o jednom lijepom-minulom vremenu i podsjećati nas, bilo u kišnim zimskim noćima Kalifornije i Danske,ili kad udare južine s Mediterana,ili kad bure zahuče s Veleža, ili kad pukne jara u ljetno popodne po Dalmaciji ili kad zapadne snijeg u Kanadi i Norveškoj, i svugdje.

{joomplucat:358 limit=8|columns=4|ordering=random}

Direktan link do GALERIJE FOTOGRAFIJA.


{JFBCGraph image=http://gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/8eddc4b0895231bbf7f506e7d72e890b_L.jpg}

Exit mobile version