- Reklame -
Naslovnica Gornji Vakuf-Uskoplje Sport INTERVJU: Ibro Zukanović, prvi strateg NK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje

INTERVJU: Ibro Zukanović, prvi strateg NK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje

Ibro Zukanović i Emir Krpo

Ibrahim Zukanović nije nepoznato ime u fudbalskom svijetu. Ovaj bivši kapiten juniorske reprezentacije ex Jugoslavije, igrao je u Čeliku 13 godina, a po prestanku aktivnog igranja kao trener sa Čelikom osvaja dva KUP-a Bosne i Hercegovine te jedno prvenstvo. U svojoj trenerskoj karijeri treba kazati da je pored Čelika, trenirao cazinsku Krajinu, te kratko bio angažovan u „A2“ reprezentaciji BiH.

Sada je na dužnosti Šefa stručnog tima NK Sloga iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Kao kruna njegovih uspjeha postavljen je 2002. za selektora mlade reprezentacije naše države. Pobjedom protiv Rumunije i deklasiranjem mlade njemačke reprezentacije, te neriješenim rezultatom u susretu sa favoriziranim Norvežanima, ekipa mladih fudbalera iz cijele BiH predvođena Zukanovićem i njegovim saradnicima, najavila je svjetlije dane za najpopularniji sport u BiH.

Razgovor vodio: Emir Krpo

Sa mladim timom u NK Slogi postižete zavidne rezultate. Koja je tajna vašeg uspjeha ?

-Mi prilike za dokazivanje pružamo dosta mlađih igračima. Tako, na primjer, u prvoj jedanaestorici imamo četvoricu juniora, a za dres prvotimca ozbiljno konkuriše i nekoliko kadeta. Svi oni koji su dobili priliku za dokazivanje pokazali su određeni kvalitet.

Da li je došlo vrijeme da se „Sloga“ preseli u viši rang takmičenja?

– Ove sezone nije nam cilj prelazak u viši rang. Više nam je do podmlađivanja ekipe i stvaranja kvalitetnijih igrača. Sada imamo oko tristo djece, što juniora, tako i kadeta i pionira. Nadamo se da će njih više u dogledno vrijeme iskazati svoje prave vrijednosti i mogućnosti, i da će postati udarna snaga „Sloge“. Inače, u prošloj sezoni nama je otišlo 14 igrača. Ali ako se šansa ukaže,znat ćemo je iskoristiti.

Dugo godina bili ste selektor mlade reprezentacije BiH. Da li su „zmajevi“ mogli u baražu protiv Portugala, posebno u Lisabonu da ovjere vizu za odlazak na naredno Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini?

-Bio sam selektor mlade reprezentacije pet godina, od 2002. do 2007. Većina fudbalera koji su sada branili boje „A“ selekcije prošlo je kroz „filter“ mladog državnog tima. To su Džeko, Ibričić, Ibišević, Salihović, Pandža,Papac. Oni su se većinom testirali kroz utakmice mlade reprezentacije. Siguran sam da će se oni plasirati na jedno veliko prvenstvo, da li je to evropsko ili svjetsko. Nažalost, ova dva posljednja puta nismo uspjeli, naišli smo na tvrd orah. Portugalska reprezentacija je vrlo kvalitetna. Ali, ponavljam da sam ubijeđen da ce oni u jedno dogledno vrijeme ostvariti plasman na veliko takmičenje.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/7faf56e5874604be96ba8fa8c4e07ea4_S.jpg}

Exit mobile version