- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Džamije od šibica Enesa Zukića

FOTO: Džamije od šibica Enesa Zukića

Foto: Ilijaz Skeho i Aid Gafić

Izrada figura od šibica kod Enesa Zukića iz Gornjeg Vakufa je prava umjetnost. Naime, izradom figura od šibica on se bavi više od deset godina.

Njegova replika Plave džamije iz Istanbula bez harema privlači najveću pažnju gledalaca. Plavu džamiju je radio punih sedam mjeseci i u nju uložio velika finansijska sredstva za nabavku materijala. Visoka je oko dva metra. Sa njom je obišao više izložbi koje su organizovane za osobe sa oštećenim sluhom. Enes je inače član Udruženja osoba sa oštećenim sluhom sa područja Gornjeg Vakufa i Bugojna.

Kod izrade dijelova figura koje imaju nepravilni oblik Enes kuha šibice kako bi dobio nepravilni oblik. Pored velike džamije, kod Enesa smo vidjeli još nekoliko napravljenih figura džamija različitog oblika. Pored napravljenih džamija Enes pravi i kućice od šibica, a našu pažnju je privukao veliki ibrik od šibica kao i jedna velika munara. Također, Enes je sklon izradi i mozaika od kamena što smo se uvjerili kada smo došli u njegovu avliju.

„Ljudi nisu svjesni koliko truda i sredstava ja uložim u izgradnju jedne džamije od šibica, samo velika ljubav prema ovom poslu me tjera da to činim i dalje. Do sada sam prodao samo jednu, nisam imao nikakve zarade, samo sam naplatio uloženi materijal.“ – govori Enes, dok ponosito pokazuje svoja remek djela.

Duge zimske noći su već u toku, a to je period kad Enes neiscrpno stvara, te se već radujemo proljeću da vidimo plodove njegovog zimskog rada. Možda to ovog puta ne bude džamija, možda će biti neki ibrik, ili gornjovakufska Sahat-kula, zavisi od Enesovog srca, koje pokreće njegov mali svijet neobične umjetnosti.

{joomplucat:363 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/876bf0d06d19e26d37c3ab00d016af7b_S.jpg}

Exit mobile version