- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Sahat-kula nad Gornjim Vakufom i noću bdije

FOTO: Sahat-kula nad Gornjim Vakufom i noću bdije

Foto: Ilijaz Skeho

Simbol malog, pitomog gradića, Gornjeg Vakufa, Sahat-kula, prvi put u 300 godina svog postojanja, vidljiva je i noću.

Naime, zahvaljujući naporima općinskih službi, postavljena su dva reflektora, koja Sahat-kulu čine vidljivom iz samog centra grada tokom noćnih sati.

Postoje tri priče o nastanku Sahat-kule. Svaka od prića vezana je uz prezime Hadžiabdić. Prvo kazivanje govori o jednom potomku te porodice koji je bio u Osmanskoj diplomatskoj službi u Italiji, te je dao da se sagradi Sahat-kula. Prema drugom predanju, mladić iz porodice Hadžiabdić je oženio lijepu sojčicu iz Stoca, koja se nikako nije mogla naviknuti na brda Gornjeg Vakufa. Kada ju je otac upitao sta joj najviše fali, ona je rekla da je to zvono Sahat-kule. Iz ljubavi prema jedinoj kćerci, on je izgradio ovu kulu. Treće predanje govori o jednom Hadžiabdiću koji je kupio tri zvona, jedno za svoj Gornji Vakuf, a po jedno za Počitelj i Zvornik, odakle su bili njegovi prijatelji, koje je upoznao na hadžu.

Sahat-kula u Gornjem Vakufu je od strane Zavoda za zaštitu spomenika BiH upisana kao Spomenik kulture. Visoka je devet metara, a do 1949.godine je otkucavala “a la turca”, nakon čega je podešena “a la france”. Danas se u Sahat-kuli nalazi satni mehanizam sa digitalnom baznom stanicom.

{joomplucat:366 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/1c02df27d352caf7b0780fd631512bf4_S.jpg}

Exit mobile version