Naslovnica Doživi Gornji Vakuf Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa FOTO: Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja nalazi se skoro 600 stećaka

FOTO: Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja nalazi se skoro 600 stećaka

Foto: Ilijaz Skeho i Aid Gafić

Pojam stećak u BiH označava nadgrobni kamen koji leži na starom grobu, položen na zemlju. Različitog je oblika, veličine i položaja. Stećci su veoma važni za proučavanje srednjeg vijeka u BiH, te naravno kao kulturno – historijski spomenici. Stećci u BiH su jedinstvena pojava u svijetu, a pripadaju Bogumilima.

O postojanju Bogumila na području današnjeg Gornjeg Vakufa-Uskoplja glavni su dokaz upravo stećci. Svojom lokacijom govore o srednjovjekovnim naseljima, a po njihovom obliku, ukrasima i natpisima može se vidjeti kojem sloju i vremenu nastanka pripadaju.

Predpostavlja se da se na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja nalazi oko 590 stećaka i to na sljedećim lokacijama: Gornji Vakuf 31, Bistrica 160, Krupa 4, Paloč 7, Podgrađe 12, Voljice 30, Volari 3, Donja Ričica 66, Hrasnica 15, Vrse 12, Ždrimci 105, Pidriš 25, Dobrošin 26, Pridvorci 83.

Web portal GornjiVakuf-x.com vam donosi fotografije stećaka iz Pridvoraca, Bistrice i sa Zvizda, te najljepšeg stećka na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji se nalazi u naselju Voljevac.

{joomplucat:388 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/abc7c98b4ddfae4816b74e0d2fd932d2_S.jpg}

Exit mobile version