- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Nezapamćeno nizak vodostaj rijeka na području Gornjeg Vakufa

Nezapamćeno nizak vodostaj rijeka na području Gornjeg Vakufa

Vrbas (Foto: GornjiVakuf-x.com)

Vodostaj rijeka na području općine Gornji Vakuf ovih dana je dosegao zabrinjavajuće nizak nivo. Naime, zbog male količine padavina tokom decembra i januara, nivo rijeka Vrbas i Kruščica je tako mali za ovo doba godine, da sličnu situaciju ne pamte ni metereolozi ni najstariji stanovnici ovog područja.

Izvorišta sa kojih se napaja gornjovakufska općina oskudijevaju vodom, kao nikad u ovo doba godine, što nabolje osjećaju stanovnici gradske zone Gornjeg Vakufa. Vodeni pritisak u česmama domaćinstava je tokom većeg dijela dana ispod zadovoljavajuće granice. Zahvaljujući redovnom pumpanju vode na izvorištima, od strane nadležnog komunalnog preduzeća, Gornji Vakuf još nije doživio kolaps u snadbijevanju pitkom vodom.

Jedan od simbola Gornjeg Vakufa, koji protiće centralnim dijelom grada, potok Barica, gotovo je presušio, a ono malo vode u koritu je u potpunosti zaleđeno.

Zabrinjavaju najave metereologa o još nižim temperaturama u narednim danima, jer postoji realna opasnost ako uskoro ne dođe do topljenja snijega, da bude ugrožena flora i fauna Vrbasa i Barice, a Gornji Vakuf ostane bez pitke vode.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/bc4c6771b68b0ed330f1918b8b62d9c4_S.jpg}

Exit mobile version