- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Smještaj za gornjovakufske medvjede pronađen u Mađarskoj

Smještaj za gornjovakufske medvjede pronađen u Mađarskoj

Foto: Arhiv/gornjivakuf-x.com

Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja „EKOTIM“ iz Sarajeva uputilo je zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Uredu za veterinarstvo BiH, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove SBK/veterinarskoj inspekciji u kojem od njih traže da preduzmu sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti da spase dva mrka medvjeda koja se nalaze u neuslovnom smještaju kod Emina Ljutića iz Gornjeg Vakufa.

Naime, kantonalni veterinarski inspektor je donio, a federalni potvrdio, rješenje kojim se nalaže eutanazija medvjeda, zbog neuslovnosti smještaja kod njihovog sadašnjeg udomitelja.

Iz „Ekotima“ podsjećaju da je mrki medvjed ugrožena životinjska vrsta u Zapadnoj Europi, tako da ih na području Pirineja i Alpa ima svega 3-4 komada.

Eutanazija medvjeda nije i ne smije biti rješenje, te kad već nije moguće pronaći adekvatno udomljenje u Bosni i Hercegovini, aktivisti „Ekotima“ su stupili u kontakt sa utočištem za medvjede u Mađarskoj (MEDVEOTTHON, VERESEGYHAZ) i oni su spremni i raspoloženi da prime i usvoje ove medvjede ukoliko se iznađe malo dobre volje u nadležnim institucijama i odluka o eutanaziji zamjeni neophodnom dokumentacijom za izvoz.

Kako je već i ranije najavio, Emin Ljutić je u telefonskom razgovoru dao načelnu saglasnost da se medvjedi izmjeste u Mađarsku, samo da im se spase životi.

Podsjećanja radi, web portal GornjiVakuf-x.com je prvi donio priču o Eminu i njegovim medvjedima pod naslovom „Rastanak dva prijatelja, čovjeka i medvjeda“, te skrenuo pažnju šire bosanskohercegovačke javnosti na ovaj problem. Za potrebe kampanje „Ekotima“ u spašavanju medvjeda od eutanazije, ustupili smo fotografije Emina i medvjeda.

{joomplucat:328 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/e34f0e1c02fdcca3c7fab2bae7fa299d_S.jpg}

Exit mobile version