- Reklame -
Naslovnica Vijesti Srednjobosanski kanton Štrajk u osnovnim školama SBK-a

Štrajk u osnovnim školama SBK-a

Foto: Arhiv/gornjivakuf-x.com

Obzirom da su se stekli povoljniji vremenski uslovi, Ministarstvo za obrazovanje,nauku,kulturu i sport SBK-a, 15.februara donijelo je odluku da u svim osnovnim i srednjim školama u SBK-u , nastavni proces počinje u ponedjeljak, 20.februara.

U međuvremenu su održani brojni pregovori Vlade i Sindikata osnovnog obrazovanja kako bi se izbjegla situacija odmrzavanja štrajka u svim osnovnim školama koje rade i po bosanskom i po hrvatskom nastavnom planu i programu. Međutim, svi dosadašnji pregovori su bili bezuspješni tako da su za RTV Bugojno iz Sindikata potvrdili da se štrajk nastavlja u ponedjeljak.

Puletić : Pozivamo djecu da ne dolaze u školu

“Pozivamo djecu da ne dolaze u školu, jer mi započinjemo štrajk i nema potrebe da se djeca bespotrebno izlažu hladnoći. Pozivamo i Vladu na hitni nastavak pregovora i postizanje sporazuma, kako bismo čim prije mogli nastaviti s nastavom”, izjavio je za vitez.info Goran Puletić, predsjednik nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja Srednjobosanskog kantona. Bez obzira na ove informacije, direktori osnovnih škola s područja općine Vitez pozvali su učenike da u ponedjeljak dođu na nastavu. Iz Osnovne muzičke škole Jakova Gotovca, područni odjel Vitez obavještavaju učenike da će se nastava u Glazbenoj školi izvoditi od ponedjeljka po uobičajenom rasporedu.

Neke travničke škole neće u štrajk

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola općine Travnik Semir Ćurić, potvrdio je za itnernet portal etravnik.ba da pojedine škole sa područja općine Travnik u ponedjeljak kreću sa redovnom nastavom.

“Konkretno u Osnovnoj školi Vitovlje u ponedjeljak počinje nastava. Kantonalni odbor sindikata je odlučio stupiti u štrajk, ali mi direktori ne moramo slušati sindikat, ne želimo da djeca ispaštaju, štrajk nikome ne ide u prilog, znamo da sredstava za povećanje plata nema” kaže Ćurić.

Nastavničko vijeće Osnovne škole Dolac je odlučilo da se suprostavi odlukama Sindikata koji najavljuje štrajk u srednjobosanskim osnovnim školama. “Nastavničko vijeće je jednoglasno donijelo odluku da se u ponedjeljak počne sa nastavom u obje smjene po važećem rasporedu” kaže Nijaz Jusufović, direkrtor OŠ Dolac.

“Mislim da je u tim školama izvršen pritisak na zaposlenike. Mi i dalje imamo podršku večine sindikalnih jedinica i idemo sa štrajkom u drugim školama” kaže Muhamed Pajić predsjednik Kordinacionog odbora sindikata osnovnih škola SBK.

U Osnovnoj školi i Gimnaziji Katoličkoga školskog centra „Petar Barbarić” u Travniku nastava je počela u četvrtak, 16.februara . U srednjim školama, nastava, pak, počinje sutra-ponedjeljak 20.02.2012.

Exit mobile version