- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Predstavljen veliki ekološki projekt na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje

FOTO: Predstavljen veliki ekološki projekt na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje

Pijavičko jezero/Ždrimci

Projekat “Sve što danas baciš u rijeku, sutra ćeš popiti iz česme/slavine” predstavljen je 27.03.2012, u prostorijama općine Gornji Vakuf – Uskoplje, zainteresiranim stranama, predstavnicima općine, škola, te lokalnih organizacija. Ovaj projekat će se provesti na području općine Gornji Vakuf -Uskoplje, u periodu od februara do jula 2012.god.

Projekat “Sve što danas baciš u rijeku, sutra ćeš popiti iz česme/slavine” planira provođenje niza aktivnosti na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, u cilju unapređenja stanja okoliša i zaštite prirode na ovom području. U projektu su planirane aktivnosti: Provođenje edukativne kampanje, Akcija čišćenja “Pijavičkog jezera”, Analiza stanja okoliša područja “Ždrimačkih jezera i slapa”, u cilju proglašenja budućeg zaštićenog područja, te izrada prijedloga zakona o zaštićenom području.

Lokalne organizacije, izrazile su spremnost za saradnju na projektu, te ukazale na potencijalne probleme, kao što su odbačeno oružje i NUS, na području gdje će se organizirati akcije čišćenja, te predložile i zajedničku saradnju na realizaciji budućih projekata u cilju unapređenja i očuvanja okoliša na području općine.

Nakon prezentacije predstavici “Ekotim”-a, sa lokalnim organizacijama “Ekopokret 2001”, i “Aurea-Vranica”, posjetili su lokaciju “Pijavičkog jezera”, te evidentirali zatečeno stanje, i zaključili da zagađenje ovog jezera može imati dalekosežne posljedice po stanje podzemnih voda, i zdravlje stanovništva.

Projekat je podržan od Fonda za okoliš FBiH, Općine Gornji Vakuf – Uskoplje, Agencije za vode sliva rijeke Save i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva srednjebosanskog kantona.

{joomplucat:417 limit=8|columns=4|ordering=random}

Direktan link do GALERIJE FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version