- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Delegacija Gornjeg Vakufa-Uskoplja otputovala u Turgutlu na bratimljenje

Delegacija Gornjeg Vakufa-Uskoplja otputovala u Turgutlu na bratimljenje

Turgutlu, R Turska

U cilju uspostave prijateljskih odnosa i saradnje na svim područjima, Općinsko vijeće općine Gornji Vakuf – Uskoplje je na svojoj 23. sjednici održanoj 16.02.2012. godine, donijelo Odluku o bratimljenju općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosna i Hercegovina sa općinom Turgutlu, Republika Turska. Općinsko vijeće Gornji Vakuf-Uskoplje dalo je saglasnost Općinskom načelniku Općine Gornji Vakuf-Uskoplje da u ime općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o bratimljenju.

Jutros je u prvi službeni posjet općini Turgutlu otputovala delegacija na čelu sa načelnikom općine gosp. Seadom Čauševićem. Pored načelnika u delegaciji su gosp. Marinko Krajina, predsjednik Općinskog vijeća, Ismet Gekić, Predsjednik udruženja privrednika općine Gornji Vakuf – Uskoplje, Nahid Šehić, direktor JKP „Radovina“, Omer Ljubunčić, savjetnik za finansije općine Gornji Vakuf – Uskoplje i predsjednik Medžlisa islamske zajednice, Sedžad Milanović, ministar privrede SBK i Esad Crnica, direktor Uprave za pitanja boraca i invalida SBK.

Općina Turgutlu, po popisu iz 2009. godine broji 140 753 stanovnika, a u samom gradu živi 115 930 stanovnika. Pored jako razvijene poljoprivredne proizvodnje, u prvom redu konzerviranja voća i povrća, razvijena je i industrija motornih vozila, zatim industrija keramike, a u zadnjih nekoliko godina u blizini se snažno razvija i rudarstvo (nikl i kobalt).

Exit mobile version