- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Volonteri iz San Franciska u Gornjem Vakufu-Uskoplju

FOTO: Volonteri iz San Franciska u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Foto: Aid Gafić

U Omladinskom centru Gornji Vakuf-Uskoplje posljednjih dana je veoma živo. Svakodnevne aktivnosti volontera i aktivista ove organizacije povećane su zbog dolaska osam volontera iz SAD-a. Volonteri su polaznici „French  American“ škole iz San Franciska, a u BiH su stigli kao neformalna samofinansirajuća grupa građana.

Ideja o dolasku američkih volontera u Gornji Vakuf-Uskoplje potekla je od Veselke Budimir čija kćer pohađa ovu školu. Ves, kako je zovu američki prijatelji, je rođena u Gornjem Vakufu-Uskoplju, a trenutno živi u dalekoj zemlji. Kako kaže na ideju o dovođenju tinejđera u svoj rodni grad dobila je prošle godine za vrijeme realizacije projekta „Bridges Across Borders“, kada je primijetila da u Omladinski centar uglavnom dolaze stariji volonteri. Nesebičnu pomoć oko organizacije dolaska djece u grad na izvoru Vrbasa, Veselki je pružila Annabel Lavielle, čija kćer, također pohađa „French  American“ školu u San Francisku.

Volonteri u Gornjem Vakufu –Uskoplju ostaju petnaest dana, tokom kojih će imati različite aktivnosti, kreativne radionice, a za svaki dan je planirana po jedna centralna aktivnost gdje će djeca Omladinskog centra sa vršnjacima iz San Franciska imati priliku ispoljiti svoju maštu i kreativnost. Između ostalih aktivnosti, planirana je posjeta i nekroplji stećaka, kako bi se američka djeca upoznala sa kulturno-historijskim blagom Bosne i Hercegovine.

Zanimljivost ovog projekta je da su djeca sama, uz pomoć svojih roditelja, finansirala troškove puta, a tokom boravka u našoj zemlji biti će smještena u domovima volontera Omladinskog centra Gornji Vakuf-Uskoplje.

Prema riječima Veselke Budimir, ona i Annabel Lavielle ulažu napore da pronađu finansijska sredstva da omoguće putovanje volontera Omladinskog centra u američki San Francisko.

{joomplucat:450 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version