- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Konjanici iz Sarajeva na putu prema Ajvatovici prenoćili u Bistrici

FOTO: Konjanici iz Sarajeva na putu prema Ajvatovici prenoćili u Bistrici

Foto: Ilijaz Skeho i Aid Gafić

Petu godinu za redom konjanici iz Sarajeva koji su na putu prema Ajvatovici prenoće u Bistrici kod Gornjeg Vakufa. Prvu noć puta, srijedu na četvrtak, konjanici su proveli na Prokoškom jezeru odakle su se u jutarnjim satima u četvrtak uputili prema Bistrici.

U razgovoru sa konjanicima svi su saglasni da su domaćini u Bistrici najbolji domaćini koji već petu godinu za redom toplo dočekaju i ugoste konjanike iz Sarajeva.

U trenutku kada smo razgovarali sa konjanicima, imam džemata Bistrica Nijaz ef. Keso je zajedno sa džematlijama pripremao doručak za konjanike u haremu džamije.

Ljubav prema konjima ali i želja za očuvanjem historije i tradicije BiH i Bošnjaka je osnovni razlog pohoda na Ajvatovicu na konjima iz Sarajeva. Ove godine krenulo nas je dvanaest konjanika, a svake godine se taj broj kreće od deset do petnaest- kaže Rijad Konjhodžić. On još dodaje da su konjanici iz Sarajeva prije dvije godine odlučili da iz zahvalnosti nose i bajrak džemata Bistrica na Ajvatovicu zbog toplog dočeka kojeg mještani Bistrice svake godine organizuju.

Nakon što su doručkovali, konjanici su krenuli prema Kopčiću gdje će prenoćiti, a u subotu će krenuti prema Pruscu.

{joomplucat:452 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version