- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Otkrivanje spomen ploče šehidima Duše i Uzričja

FOTO: Otkrivanje spomen ploče šehidima Duše i Uzričja

Foto: Ilijaz Skeho

Jučer je u gornjovakufskim naseljima Duša i Uzričje upriličeno otkrivanje Spomen ploča poginulim borcima ARBiH i civilima iz ovih naselja.

Prvo je u deset sati proučen Jasin i otkrivena Spomen ploča poginulim borcima i civilima iz naselja Duša. Spomen ploču su otkrila djeca poginulih boraca zajedno sa načelnikom općine. U naselju Duša u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu poginuli su sljedeći borci: Behlo Edin, Behlo Mevludin, Čeho Emir, Šljivo Adem, Šljivo Enver, Šljivo Husein Zulum Naim. Također iz ovog naselja je ubijeno i devet civila Behlo Iza, Behlo Mirsada, Behlo Mirsad, Behlo Rasiha, Behlo Sabaha, Čeho Salih, Gudić Fatma, Strukar Halima i Zulum Muamer.

Nakon što je završena ceremonija otkrivanja Spomen ploče u naselju Duša,u jedanaest sati je proučen Jasin i otkrivena ploča i u naselju Uzričje za poginule iz ovog mjesta. U ovom naselju ploču su otkrili Emir Filipović, sin šehida Sulejmana Filipović, zatim načelnik općine i predsjednica i potpredsjednik skupštine OPŠ i PB. Poginuli iz naselja Uzričje su: Filipović Sulejman, Hozić Mirsad, Hozič Muamer, Plivčić Tahir, Softić Jusuf, Šeketa Ahmet i Šeketa Vahidin.

Prisutnima na jučerašnjoj ceremoniji otkrivanja Spomen ploča obratili su se imam džamije Mehmed beg Stočanin Hasan ef. Glamočak, načelnik općine Sead Čaušević i predsjednik OPŠ i PB Mirsad Delić. Prisutne u naselju Uzričje sa dvije prelijepe ilahije počastile su članice hora Musa Derviša.

{joomplucat:462 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version