- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Održano predavanje Džemaludina Latića u džamiji Mehmed-beg Stočanin

FOTO: Održano predavanje Džemaludina Latića u džamiji Mehmed-beg Stočanin

Foto: Ilijaz Skeho

Sinoć je u glavnoj džamiji MIZ Gornji Vakuf, džamiji Mehmed bega Stočanina poslije teravih namaza upriličeno prigodno predavanje od strane prof.dr. Džemaludina efendije Latića. Organizator predavanja profesora Latića bio je Omladinski krug „Mehmed beg Stočanin“.

Nakon što je klanjana jacija i teravih namaz, glavni imam MIZ Gornji Vakuf prof. Enes ef. Omerović je pročitao kratku biografiju večerašnjeg predavača koji je rođen i odrastao u gornjovakufskom naselju Pridvorci.

Profesor dr. Džemaludin Latić je u večerašnjem obračanju govorio o vrijednostima posta, alimima iz Gornjeg Vakufa, ali i o stanju muslimanskog ummeta. On je svoje obraćanje usmjerio prema tri skupine ljudi, prema ženama, prema omladini i prema starijim ljudima. U obraćanju ženama on je naglasio kako žena ima posebno mjesto kod Allaha dž.š., pozvao da se mora prekinuti sa razgoličavanjem te da se prilikom odgoja djece čuvaju stari naši običaji davanja imena djeci te pravljenju hrane, naglašavajući kako je upravo baklava koju redovno pravimo za bajram vezana za muslimane i vrijeme Muhammeda a.s.

Obračajući se drugoj skupini ljudi, mladim ljudima, on je iskazao svoje zadovoljstvo radom mladih ljudi te velikim brojem gornjovakufljana koji studiraju, te ih pozvao da se bore za svoj narod i svoju vjeru tako što će se školovati i usavršavati u svim naukama, a sve u skladu sa Kur'anom. Svoje predavanje profesor je završio obraćajući se starijim ljudima na večerašnjem predavanju pozvavši ih da se u svom životu vode Kur'anom i hadisom.

{joomplucat:478 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version