- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Ekonomista koji izrađuje levhe

Ekonomista koji izrađuje levhe

Foto: Anadolija

Koliko nadahnjivane duše vjerom i napajanje zikrom, veličanjem Allaha dž. š., može biti inspirativno u današnji bespućima iskrivljenih vrijednosti i sveopće jurnjave za materijalnim i ličnim, možda najvjerodostojnije svjedoči primjer 28-godišnjeg  diplomiranog ekonomiste Ilijaza Skehe iz Gornjeg Vakufa, koji je svoj život posvetio veličanju Stvoritelja kroz kaligrafske radove, levhe koje izrađuje u drvetu tehnikom duboreza.

Ovaj mladi službenik Sektora za finansije u općinskoj administraciji do sada je izradio više od stotinu levhi koje privlače pažnju ne samo u centralnoj Bosni, već i mnogo šire.

Arapsko pismo naučio je istovremeno kada i latincu, a lehve su uvijek izazivale njegovu pažnju. One su, kako veli, na njega ostavljale utiske koje se riječima teško mogu opisati.

“Vjerujte, znanje za izradu levhi naprosto sam stekao sam. Allah Milostivi me time počastio.  Posmatrao sam levhe u džamijama. Ono što bih zapazio prenosio sam na drvo kod kuće i, naravno, svaka naredna levha bila je bolja i bolja. Trudio sam se sve dok nisam postigao najbolji nivo kod izrade. Ali, i dalje se razvijam. Nakon što sam napravio preko stotinu levhi, svaka naredna u meni izaziva zadovoljstvo za učinjeni posao i to me tjera da ih ponovo izrađujem. Izrada jedne levhe traje nekoliko dana i u tom  periodu ajete Časnog Ku'ana, koje rezbarim u drvo, bezbroj puta pročitam. To je jedan od razloga zašto sam se okrenuo rezbarenju levhi. Motive za rezbarenje povezao sam s našom vjerom”, govori  Skeho za agenciju Anadolija (AA).

A vjera zauzima posebno mjesto u životu ovog mladog i obrazovanog čovjeka, inače, širokog spektra interesovanja.

“Islam je moja vjera i moj putokaz na koji način da se ponašam na ovom svijetu. Allah je rekao: «Onaj ko želi neku drugu vjeru mimo islama, neće mu biti primljena i on će na onom svijetu propasti» (Ali Imran, 85.). Za mene je islam vjera koja nas upućuje pravom putu, to je vjera napredovanja i prosperiteta. Islam nije samo vjera namaza, posta, zekata i drugih obreda, to je zapravo sistem života za čovjekov praktični život u svim njegovim aspektima. Ali, naravno, namaz je stub islama. Ja ove vrijednosti nastojim afirmirati i kroz moje levhe”, objašnjava Skeho.

Zanimljivo, rezbarenjem drveta nije se bavio niko u njegovoj porodici. Prva dlijeta je kupio sam dok je studirao ekonomiju u Mostaru. Od tada se aktivno bavi izradom levhi. Na prvu dasku izrezbario je ratni grb Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana. Taj uradak i danas čuva. No, ajeti Kur'ana su njegova inspiracija.

“Na mene su veliki utisak ostavile levhe u turskim džamijama. Najvjerovatnije su one i utjecale na to da levhe zavolim i da se opredjelim za njihovu izradu.  Izrada levhi u drvetu tehnikom duboreza je postala jedan od mojih izvora finansiranja na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Koliko se sjećam, prva levha koju sam prodao bila je ona s motivom sure el-Fatiha i stigla je do Amerike. Inače, veliki broj levhi sam poklonio”, kazao je Skeho.

Skeho kaže da su za rezbarenje pogodne sve vrste drveta, no ponajbolje se rezbari u orahu, javoru, bukvi, trešnji, hrastu i jasenu. On najviše rezbari u javoru zbog bjeline, ali i mehkoće drveta.

Posebno obilježje Skehinih levhi je takozvani reljef koji on na svojim levhama izrađuje najobičnijim ekserom. No, radi to veoma uporno i temeljito, što daje posebnu ljepotu ovim djelima. Ne ostavi, kaže, ni milimetar, a da ga ekser ne dodirne. Na levhu ekserom udari na hiljade, čak i na desetine hiljada puta, ovisno o veličini levhe.

Vjernici se često podsjećaju kako je Bog milostiv i da obilato nagrađuje svoje iskrene robove. Dar kojim je počastio Ilijasa Skehu, zadivila je mnoge.

Exit mobile version