- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO/VIDEO: Omladinski iftar u haremu džamije ‘Mehmed-bega Stočanina’

FOTO/VIDEO: Omladinski iftar u haremu džamije ‘Mehmed-bega Stočanina’

Foto: Aid Gafić i Ilijaz Skeho

Po prvi put u višestoljetnoj historiji Gornjeg Vakufa organizovan je iftar na otvorenom. Preko 250 mladih ljudi sa područja cijele općine iftarilo je u haremu džamije „Mehmed-bega Stočanina“ u centru grada. Organizator iftara je Omladinski krug „Mehmed-beg Stočanin“ Gornji Vakuf.

Ovim iftarom je na simboličan način obilježen Međunarodni dan mladi, koji se u svijetu slavi od 1999.godine. Mladi gornjovakufljani su svoj dan obilježili na dostojanstven način u duhu svoje vjere. Nakon što se iftarilo upriličeno je zajedničko klanjanje akšam namaza, da bi nakon klanjanja druženje bilo nastavljeno uz kahvu i kolač, sve do jacije namaza.

Glavi imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enes Omerović ovaj je iftar okarakterisao kao historijski trenutak za herojski Gornji Vakuf, posebno za omladinu ovog grada, te povukao paralelu između Međunarodnog dana mladih i ovog događaja.

Predsjednik Omladinskog kruga „Mehmed-beg Stočanin“, Edin Glamočak bio je posebno sretan, ali i ponosan na svoj rad i rad svojih saradnika u Izvršnom odboru Omladinskog kruga. „Ovo je prvi, ali ne i posljednji iftar za omladinu Gornjeg Vakufa. Naš plan je da uz Božju pomoć organizacija ovakave vrste iftara postane tradicija u našem gradu“, rekao je Glamočak.

Organizaciju iftara pomogle su članice Udruženja žena „Nur“ iz Gornjeg Vakufa, koje su za sve učesnike iftara obezbjedile kolače i ispekle kahvu.

Svojim prilozima organizaciju iftara pomogli su: Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Diskont Vrbas, Benzinska pumpa Esso petrol, Vranica komerc, Muamer Glamočak, Edib Hadžiabdić, Ibrahim Kasumović, Ismet Gekić, Omeragić Sulejman, Caffe Bolero, Buregdžinica Kod Džihke, Mljekara Agrocentar, Zlatara Handbal, Ćevabdžinica MD, Restroan Melody, Nasuf Prijić, Amir Tihak, Pržionica kafe „AS“, Bajro Ljubunčić. Gotovo 100kg voća za iftar obezbjedio je jedan ponosni gornjovakufljanin koji je želio zadržati anonimsnost.

{joomplucat:481 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija (58) pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version