- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: U Voljicu otvoreno Spomen obilježje u znak sjećanja na poginule borce...

FOTO: U Voljicu otvoreno Spomen obilježje u znak sjećanja na poginule borce Armije RBiH

Foto:Smail Čaušević

Danas je poslije ikindije namaza u Voljicu u mjestu Gaj otvoreno Spomen obilježje za poginule borce Armije RBiH koji su poginuli u proteklom ratu.

Naime, prije godinu dana Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Gornji Vakuf započela je sa rekonstrukcijom starog Spomen obilježja koje je poslije rata uradila Mjesna zajednica Voljice i koje je bilo dotrajalo. Na Spomen ploči uklesano je pedeset i šest imena.

Iz naselja Voljice poginulo je trideset boraca od kojih su dva odlikovana najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i jedan Zlatnom policijskom značkom.

Također na ovom području je poginulo i sedamnaest pripadnika Armije RBiH sa drugih područja općine kao i devet civila. Sredstva za izgradnju obezbjedila je Vlada SBK, Kantonalna uprava za pitanja boraca i invalida i općina Gornji Vakuf-Uskoplje.

Nakon što je proučen Jasin pristupilo se otkrivanju Spomen ploče i učenju hajir dove. Ploču su otkrila djeca šehida:  Semin Čaušević, Aida Petrović, Enver Petrović, Ibro Prijić, Nihad Vugdalić, Semina Vugdalić i Halid Vugdalić.

{joomplucat:517 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version