11.2 C
Gornji Vakuf
Utorak, 16. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Voljevac

Voljevac je centralno mjesto Privora, udaljeno osam kilometara od gradske zone Gornjeg Vakufa, smješteno između brda Gradina i Zavišće, na 770 metara nadmorske visine.

Prema neslužbenim podacima u selu živi 590 stanovnika, nastanjenih u gotovo 150 stambenih objekata. Voljevac je povezan asfaltnom cestom sa dvije trake sa Gornjim Vakufom, a većina lokalnih puteva u dužini oko dva kilometra je asfaltirana. Urađen je kanalizacioni sistem, te preko 3000 metara novog vodovoda.

Električka, telefonska i poštanska mreža su dobro urađene, te u selu postoji pošta, telefonska centrala sa kapacitetom preko 3000 priključaka, i ulična rasvjeta. Važno je podsjetiti da je Voljevac još 1990.godine imao uličnu rasvjetu, ali je ona tokom rata uništena, a prije par godina je pušten u rad savremeni sistem ulične rasvjete.

Osnovna škola „Voljevac“ izgrađena je 1962.godine, a moderna zgrada te škole sagrađena je 1977. Godine. Nakon rata škole ja u više navrata renovirana, a posljednjih godina u toku je izgradnja dodatnog objekta škole. Uz samo školu se nalazi sportska sala i malonogometno igralište sa reflektorima na kom se svake godine odigrava tradicionalni turnir u malom nogometu. Još od poslijeratne 1948. godine u selu postoji ambulanta, a od 1976. godine ona je smještena u objektu u blizini škole i kom se i danas nalazi.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, prije svega uzgojom malina, a jedan dio stanovništa se još uvijek bavi i stočarstvom. Zemljoradnja je gotovo napuštena, ali je voćarstvo u lagahnoj ekspanziji. Tokom proljeća i ljeta popularno je branje ljekobilja.

Lokalna džamija i imamska kuća su renovirani nakon posljednjeg rata, a izgrađeno je i spomen obilježje šehidima Privora.

Danas Voljevac sve više podsjeća na gradsku zonu, sa benzinskim pumpama, prodavnicama, kafićima, te već spomenutom školom, ambulantom, apotekom, poštom, rasvjetom itd.

Za kraj navest ćemo sve familije koje sada trenutno žive i borave u Voljevcu: Zekotić, Mašetić, Šošić, Ramić, Imamović, Duhandžić, Bostan, Lelak, Fale, Kičin (U Voljevcu nastanjeni od prije I Sv. rata ), te : Milanović, Jašarević, Rabijić, Zukić, Omeragić, Bušatlić, Filan, Pripo, Čaušević, Topić, Gazić, Spahić, Alić, Memić, Zečić (U Voljevac doselili poslije II Sv. rata ili posljednjeg rata).

{s}voljevac6713{/s}Napomena: Za ugodnije gledanje videa u postavkama kvaliteta videa odaberite 720p HD.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti