17.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

FOTO/VIDEO: Partizansko groblje u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Foto i video: Muamer Čehić

Prema nepotpunim podacima, u bivšoj Jugoslaviji podignuto je oko 15.000 spomenika posvećenih  Narodnooslobodilačkom ratu.  Jedan od takvih spomenika nalazi se i u Gornjem Vakufu – Uskoplju u formi spomen – groblja (park – šuma). Ovaj objekt sakralne hortikulture (i arhitekture) izgrađen je šezdesetih godina u čast sto i jednog poginulog borca NOB-a, odnosno u znak sjećanja na sve one koji se borili protiv fašizma.

Partizansko groblje je jedan od simbola grada na Vrbasu. Nalazi se u središnjem dijelu Gornjeg Vakufa – Uskoplja, na brdu Glavica. Sam spomenik rasprostire se na površini većoj od 10 000 m2, na nadmorskoj visini od 680 do 710 metara.

Objekt je zamišljen na taj način da je cijela njegova površina zasađena sadnicama crnog bora (Pinus nigra Arn.), izuzev centralnog i glavnog dijela sastavljenog od dva platoa povezanih stepenicama. Platoi su u obliku slova „U“, omeđeni cvjetnjacima. Na donjem platou (zapadni) podignut je manji obelisk (na čijem vrhu je bila crvena petokraka), te spomen ploča. Gornji (istočni) plato ima isti oblik ali različit sadržaj. Na zidovima cvjetnjaka bile su postavljene ploče sa imenima poginulih boraca. Do danas je preživjela samo jedna.  

U posljednjem ratu groblje je pretrpjelo teška oštećenja i razaranja. Zbog svog položaja bilo je glavna linija ratišta i važna kota, koju su zauzimali čas jedni čas drugi. Sve se to odrazilo na trenutno stanje.

Partizansko groblje prepušteno je samo sebi, zub vremena ga i dalje nagriza, propada, zarasta, smeća ne nedostaje. Službeno ga nikada niko nije ni pokušao obnoviti. Tek poneki trzaj mladih koji su samovoljno očistili plato.

Nekada je bilo centralno mjesto okupljana Vakufljana, doduše i danas je ali samo noć pred 1. maj kada se naloži logorska vatra. Partizansko spomen groblje na neki način predstavlja mjesto prošlosti odakle je jedino moguće gledati u budućnost.

{s}partizasnko111015{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti