10.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

NAJAVA: Promocija knjige ‘Djeca i prava u okrilju FEDRINOG TEATRA’

Promocija knjige “Djeca i prava u okrilju FEDRINOG TEATRA” Vernese Manov , nastale u okviru Multimedijalne radionice “ČAS U TEATRU” o nenasilnoj komunikaciji Dječije scene Teatra FEDRA Bugojno, bit će održana 30.11. 2016. godine u 18 sati u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Promocija će bit svojevrsna ART BAJKA u kojoj će bit predstavljeno stvaralaštvo najmlađih Teatra FEDRA Bugojno kojima će se pridružiti gosti, djeca – autori crteža i tekstova u knjizi, među kojima je i najsjajnija Pinkova zvjezdica Marko Bošnjak.

Za naš grad važna je činjenica što su se u ovoj knjizi našli  stvaralački likovni i literarni radovi  ovih učenika.

Nastavnica Vernesa u svom dugogodišnjem radu, osim predavanja u nastavi, poklanja veliku pažnju kreativnom radu učenika o čemu smo vas ovih godina obaviještavali.Nakon učešća njenih učenika iz  u njenim teatarskim programima, smatrala je shodnim da izuzetan ad učenika iz njene prve generacije devetogodišnjeg obrazovanja, sa kojima, kako kaže stvara najlješe književne pletisanke dječijeg stvaralaštva.

 Nastavnica se ovim objavljivanjem njihove pjesme inspirasanom   čitanjem lektire  željela „odužiti“ učenicima na njihovom nevjerovatnom kreativnom nadahnuću u nastavi sve ove godine.

Učenica drugog razreda Osnovne škole Uskoplje, Barbara Jurleta, je nastavnici Vernesi  poklonila crtež koji je nevjerovatan zbog emocije koju djevojčica prikazuje kroz crtež prema  svom domu, ljepoti prirode, kućnim ljubimcima i izmaštanoj princezi.

„A, zar svako dijete nije Mali Princ i Mal Princeza na planeti svoga djetinjstva?“

Na sceni, u prvim koracima Barbarinim u Art bajci promocije, Barbara pokazuje djetinji lijep i istančan senzibilitet koji će izrastati u pravu kreativnost,kako u teatru,tako i u likovnom artu.

Sa ovom idejom mi, odrasli, moramo pristupati stvaralaštvu djece i mladih.

Pred kraj priprema Art bajke glumačkoj ekipi se pridružila i iznimno talentirana violinistica među Vernesinim umjetničkim školskim dušama, Amila Hamzić,koja svoje muzičko obrazovanje stječe u Muzičkoj školi Bugojno,tako da se zaista može reći da su djeca i nađeg grada bitni sudionici ovog kulturnog događaja.

Amila Hamzić će zajedno sa ostalim učesnicima izvesti u performansu predivne muzičke numere što će i samu Art bajku učiniti predivnom.

Objavljivanje ovih dječijih radova u ovoj knjizi značajno je i zbog činjenice da će u daljem radu Art radionica Teatra FEDRA Bugojno bit raznošenje njihove pouke na mnogobrojnim daskama koje ćivot znače generacijama djece, mladih i publike kod nas, ali i širom svijeta gdje se izvode predstave i bude čitala ova knjiga.

Djeca će, također, uzeti učešće što i na ovaj način širi vidokruge djelovanja  ovih talentianih tinejdžerskih duša iz našeg grada.

Djeca Art radionica Teatra Fedra Bugojno će počastiti publiku predivnim emotivnim performansima, citatima iz predstava i knjige.

Promotori knjige, profesorice Senada Milanović i Vedrana Kisić,

te mladi iz redakcije programa “ČAS U TEATRU” razgovarat će o knjizi, predstavama, životu na daskama koje život znače, i djeci i odrugim članovima u teatru FEDRA Bugojno.

IZDAVAČ KNJIGE JE TEATAR FEDRA BUGOJNO.

PROGRAM PROMOCIJE ĆE BIT REALIZIRAN UZ TEHNIČKU PODRŠKU KSC BUGOJNO.

O KNJIZI:

Knjiga je svojevrsni prikaz dosadašnjeg rada, od nastanka do danas u art radionicama Fedrinog teatra,ali pored toga sadržaj sačinjavaju dramski igrokazi za izvođenje u školama, vrtićima, centrima za odgoj i obrazovanje djece i dječijim teatarskim skupinama, te stručne tekstove o kreativnom razvoju djece i mladih nastavnog osoblja koje djeluje u svom pedagoškom radu i u ovom segmentu.

Program „MULTIMEDIJALNE RADIONICE O NENASILNOJ KOMUNIKACIJI“ ,podržanog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke BiH, ovu knjigu uvrštava u nastavni proces što objavu tekstova čini još važnijom u jednoj ovakvojedukativnoj publikaciji.

Posebno mjesto zauzimaju u knjizi i crteži talentirane djece kao i njihove misli o životu, stvaralaštvu,odrastanju. Program “ČAS U TEATRU”, KOLUMNE, RAZMIŠLJANJA I SCENARIJ, FOTOGRAFIJE PREDSTAVA, također,čine nezaobilazan sadržaj u knjizi.

Knjigu preporučujemo djeci, mladima, prosvjetnim radnicima, pedagozima u njihovom kreativnom radu u školama i vannastavnim aktivnostima.

U knjizi je u stručnim tekstovima zastupljen i rad učiteljice Azre Zahirović iz Osnovne škole „Pajić Polje“ i o stvaralačkim procesima u radu sa učenicima što može biti misao vodilja mnogobrojnim pedagoškim radnicima.

Teatar FEDRA Bugojno sve ove godine ima izvrsnu saradnju sa Centrom za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje na čemu smo iznimno zahvalni rukovodstvu.

” BAVITE SE TEATROM JER JE TEATAR ŽIVOT!” poručuju svojim djelovanje djeca najljepšeg teatra na svijetu,bar za nas koji u njemu život provodimo!

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti