17.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

Kupujete Huawei P10? Moguće da budete prevareni

Huawei je ovog proljeća predstavio novi model iz svoje premium P serije, model P10. Radi se o sjajnom uređaju koji predstavlja sami vrh ponude i ide rame uz rame sa LG G6 i Samsung S8. Jedini nedostatak je izostanak displeja koji se proteže od jednog kraja do drugog, a performanse su na najvišem nivou, uz posebno dobre kamere. Pored toga, P10 cijenom privlači mnogo više od Iphone 7, Samsung S8 i LG G6.

Između ostalih sjajnih stvari kojima se potpuno opravdano hvalio Huawei je i ugrađena brza interna memorija. Radi se o memoriji UFS.

Međutim, korisnici u Kini su počeli prijavljivati da njihovi telefoni nemaju UFS memoriju, već sporiju eMMC memoriju. Da je priča tačna, potvrdio je huaweiev CEO Richard Yu koji je rekao da su zbog nestašice brze UFS memorije u neke P10 uređaje ugradili eMMC memoriju.

Zaista nevjerovatno zvuči da se ovo događa jer je razlika između ove dvije vrste memorije velika. Naime UFS ima brzinu čitanja od 750 MB/S dok eMMC ima brzinu čitanja od 300 MB/S. Ovo je kao da vam prodaju automobil sa motorom 1,6 a kažu da je 2,2. Velika prevara iz kineske kompanije koja bi im se mogla obiti o glavu, posebno jer su zamišljali značajniji proboj na Američko tržište. Ova podvala možda prođe na nekom manjem i neozbiljnijem tržištu ali u SAD-u, gdje su korisnici navikli na perfekciju Iphona, teško, nemoguće. I lično sam razočaran ovim događanjima oko Huaweia kojeg sam volio jer su nudili mnogo za razumnu cijenu, ali nakon ovog sa memorijom postajem sumnjičav na sve što je vezano uz njih. 

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti