9.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

Analiza prve polusezone ŽRK Sloga u Prvoj ligi FBiH

U sezoni 2017/2018. PRVE LIGE FEDERACIJE za žene, djevojke ŽRK SLOGA 2013 Gornji Vakuf – Uskoplje odigrale su svoje prve seniorske utakmice od osnivanja kluba. Klub je do ove godine radio sa omladinskim pogonom bez seniorske ekipe. Izgradnjom sportske dvorane u našem gradu uslovi za treniranje i takmičenje su olakšani i sa ekipom prosjeka 16 godina prijavili smo se u zvanično seniorsko takmičenje RSBIH. Znali smo da posao neče bit lagan, mlada i neiskusna ekipa se upustila u borbu sa iskusnijim i boljim protivnicima.

¤ Na kraju prve polusezone završili smo na pretposljednjem osmom mjestu, sa jednom pobjedom i sedam poraza. Kada se gleda tabela prva polusezona bi se mogla ocjenit kao loša, ali svi oni koji su pratili naše djevojke znaju da je situacija potpuno drugačija. Od sedam izgubljenih utakmica u njih pet smo bili potpuno ravnopravan protivnik gdje smo uz nedostatak iskustva i sportske sreće vrlo lahko sve utakmice mogli završit u svoju korist. Utakmice smo gubili uz minimalne gol razlike, ali smo sigurno da će mo sve te neke greške u drugoj polusezoni ispravit i da će bodovni saldo u znatnoj mjeri bit poboljšan.

¤ U prvom kolu u goste nam je došla ekipa HŽRK ZRINJSKI iz Mostara, klub sa respektom i tradicijom koji je ne tako davnoj prošlosti bio prvak države. Prva utakmica pred domaćom publikom i nervoza je učinila da smo gostujućoj ekipi prepustili bodove bez puno truda. U ovoj utakmici smo sasvim zasluženo poraženi rezultatom 14:22.

¤ Druga utakmica i prvo gostovanje u dalekim Živinicama našem klubu je donijelo historijsku seniorsku pobjedu. Naše djevojke su fenomenalno igrom u odbrani i sjajnim golmanima pobjedile rezultatom 22:12 i tako donijela prve bodove u naš grad.

¤ Treće kolo nam donosi utakmicu protiv iskusne ekipe Hrasnice iz Sarajeva koja je osvojila titula jesenjskog prvaka lige. U ovoj utakmici smo pokazali sav svoj potencijal ali takođe i to da za nešto bolje rezultate potrebno je odigrati dosta ovakvih utakmica kako bi dobijene utakmice znali uspješno privesti kraju. Nakon što smo poluvrijeme gubili sa jedan razlike, u 40. minuti susreta smo utakmicu okrenuli u svoju korist i poveli sa dva razlike, nažalost nismo izdržali do kraja, ekipa Hrasnice je utakmicu okrenula u svoju korist i ostvarila pobjedu rezultatom 22:21 i tako krenula svoju seriju do titule jesenjeg prvaka lige.

¤ U četvrtom kolu smo išli ponovo na daleki put u Cazin, utakmicu protiv Krajine su obilježili razni pehovi prije samog odlaska. Devet igračica iz raznoraznih razloga nije bilo u mogučnosti putovat na utakmicu, pa smo na ovu utakmicu otišli sa samo 8 igračica i 2 golmana. Iako malobrojna ekipa, djevojke su dale svoj maksimum i od iskusne ekipe Krajine poražene 26:17 i to je bio naš najveći poraz u ovoj polusezoni.

¤ U petom kolu smo ugostili ekipu Turbine iz Jablanice. Ako smo protiv Hrasnice utakmicu izgubili zbog početničkih grešaka, šta reći za ovu utakmicu, do 50. minute utakmice smo imali konstantnu prednost od 2-3 gola i tada ponovo dolazi do pada u završnici utakmice, ekipa Turbine pravi seriju od 4:0 i okreće utakmicu u svoju korist, privodi je kraju sa pobjedom od 2 gola razlike. Utakmica gdje smo zaista bili bolja ekipa ali nažalost i ovdje smo ostali bez bodova.

¤ Šesto kolo donijelo nam je prvi službeni međugradski derbi sa Iskrom iz Bugojna. Utakmicu su obilježili sjajni golmani na obe strane, što potvrđuje i činjenica malog broj golova. Na kraju prvog poluvremena utakmice Iskra je vodila rezultatom 8:7, u drugom poluvremenu je utakmica bila izjednačena do samog kraja. Ekipa Iskre je uz malo više iskustva i sportske sreće ostvarila zasluženu pobjedu rezultatom 20:17. Ovo je sigurno prvo poluvrijeme naših dvoboja i sigurni smo da protiv ove ekipe Iskre možemo slavit u drugom dijelu sezone pred našom publikom.

¤ U sedmom kolu naša ekipa je bila slobodna.

¤ U osmom kolu ugostili smo naše stare znance ekipu Viteza. Vitez je kvalitetnija ekipa od nas, ali u ovu utakmiu su ušli dosta opušteno i podcjenivački prema našim djevojkama što ih je umalo koštalo gubljenja već upisanih bodova. Na kraju prvog poluvremena utakmice Vitez je vodio rezultatom 12:8, ali naše djevojke u drugom poluvremenu prave sjajnu seriju od 8 : 2 i u 50. minuti smo imali prednost od 2 gola razlike. Kao i u nekoliko prethodnih utakmica loša završnica koštala nas je gubitka bodova i to je sigurno ono na čemu se treba radit u nastavku sezone.

¤ U posljednjem devetom kolu ponovo daleko gostovanje u Berkoviće kod Stoca gdje smo odigrali utakmicu protiv favorizovane Iskre iz Stoca. U utakmici protiv ekipa koja se bori za viši rang naše djevojke su pokazle odličnu igru ali više od minimalnog poraza od 3 razlike nismo mogli. Iskra je ostvarila potpuno zasluženo pobjedu rezultatom 24:21.

¤ U prvoj polusezoni ostvarili smo učinak od 158 postignutih i 178 primljenih golova.

¤ Najbolji strijelci naše ekipe su mama i kćer, Aida Abazović je postigla 36 golova a Dalila 31 gol, prati ih Alisa Adžemović sa postignutih 19 golova, Almina Šehić je postigla 15 golova a Edisa Bušatlić 13, Amina Duratbegović je postigla 10 golova dok je Dželila Zukić u 3 utakmice postigla 9 golova, Aida Ćatić je postigla 8 golova a Frlj Amila je u utakmici protiv Živinica postigla 5 golova, Amina Hadžiabdić je postigla 4 gola, a Ismihana Đelihodžić i Lejla Karamustafić po 3 puta su se upisale u listu strijelaca, po 1 gol su postigle Aida Pokvić i Selma Hozić.

¤ Najsvjetlija tacka nase ekipe su odlicni golmani. Sestre Sofic Dzana i Asja i Merima Muminovic. Posebno se istakla fenomenalna sesnaestogodisnja Asja koja je u prosjeku imala 14 odbrana po utakmici.

¤ Što se tiče fair playa sigurno smo jedna od najboljih ekipa, ukupno smo u devet utakmica napravili 31 isključenje, što je 3,4 po utakmici.

¤ Od ukupnog broja isključenja Amina Duratbegović je na prvom mjestu sa 8 hlađenja, 5 isključenja na dva minuta je dobila Dalila Abazović dok je Alisa Adžemović zaradila 4 isključenja, Amina Hadžiabdić i Lejla Karamustafić su dobile po 3 isključenja, dok su Frlj Amila, Abazović Aida, Almina Šehić i Edisa Bušatlić dobile po 2 Isključenja.

¤ Polusezonu smo završili bez ijednog crvenog kartona i opomene službenim licima što je za svaku pohvalu, kultura i pravilan sportski odgoj u našem klubu uvijek je bila jedna od najvažnijih stvari.

¤ Konačna ocjena prve polusezone se može gledat sa dva aspekta, grubi pogled na tabelu govori da rezultatski polusezona nije bila uspješna, jedna pobjeda i sedam poraza nije rezultat za pohvalit. Druga slika ove polusezone je ta da je nama ovo prvo zvanično takmičenje, nedostatak sportske sreće i iskustva u ključnim momentima utakmice sigurno uticao na to da imamo puno bolji bodovni saldo. Bez obzira na ove činjenice naš klub sa trenerskim dvojcem Amrom Omerović i Junusm Čajdinom nastavlje dalje sa radom i sigurni smo u to da će u drugoj polusezoni igra i rezultat biti mnogo bolji.

Analizu uradio Muamer Zukić

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti