15 C
Gornji Vakuf
Utorak, 05. Jula 2022.

FOTO: U Gornjem Vakufu promovisana knjiga Enesa Omerovića

U velikoj sali Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje u nedjelju je održana promocija knjige mr. Enesa Omerovića pod nazivom “POLITIČKA DJELATNOST dr. Mehmeda Spahe (1906.-1939.) – Bošnjaci pod Jugoslovenskom diktaturom.” O knjizi su osim autora govorili i mr. Kenan Spaho, mr. Sejfudin Tokić, prof. dr. Ismet Bušatlić te dr. Bajruzin Hajro Planjac. Moderator ovo promocije bio je ugledni novinar Bajro Perva, dok je odlomke i autorove pjesme čitao glumac Narodnog pozorišta iz Sarajeva Aldin Omerović.

Mr. Kenan Spaho je govorio o biografiji njegovog djeda dr. Mehmeda Spahe, ističući neke zanimljive činjenice iz života. Također, napomenuo je da ova knjiga ima veliku vrijednost posebno jer je utemeljena na čvrstim dokazima i potkrijepljena brojnim referencama.

Veliki borac za očuvanje nacionalnog, jezičkog i vjerskog identiteta kod Bošnjaka, mr. Sejfudin Tokić u inspirativnom govoru podcrtao je važnost izučavanja političkih odnosa u posljednih 200 godina naše historije. Tokić je kazao da prije svih misli na Huseina-kapetana Gradašćevića, dr. Mehmeda Spahu i prvog predsjednika Aliju Izetbegovića, odnosno na velikane koji su se u burnom i teškom vremenu nametnuli kao istinski lideri Bošnjačkog naroda. Prema Tokiću ovo je najznačanije i najobimnije djelo o možda najtežem periodu naše opstojnosti. Također napomenuo je da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da im drugi pišu historiju.

Prof. dr. Ismet Bušatlić istakao je da se on lično o ovoj temi izjašnjava već po treći put, te da ova knjiga ima neosporno veliku vrijednost, posebno jer je autor Omerović dobio povjerenje potomaka dr. Spahe, jer su mu isti uručili bogatu porodičnu arhivsku građu. Prof. Bušatlić posebno je mislio na pismo u kojem se dokazuje da je dr. Mehmed Spaho otrovan. Također, prof. Bušatlić podsjetio se svih velikana i alima iz Gornjeg Vakufa i okolice, te istakao kako je ovaj prostor naročito plodan za znanje i nauku.

Jedan od recenzenata knjige emeritus prof. dr. akademik Emin Sofić nažalost zbog obaveza nije mogao prisustvovati promociji, ali je uputio emocionalno pismo sa Univerziteta Harvard gdje se trenutno nalazi u kojem je pohvalio rad autora i poselamio svoje Vakufljane. Također zbog obaveza promociji nije mogao prisustvovati ni drugi recenzent prof. dr. Džemaludin Latić, no i on je poslao pohvale i pojasnio važnost vršenja ovakvih i sličnih istraživanja.

O knjizi je govorio i izdavač dr. Bajruzin Hajro Planjac, te istakao da je ova izdavačka kuća počastvovana što je mogla uopće prirediti rukopis mr. Enesa Omerovića. Ovom prilikom izdavač je dodijelio i nagradu Omeroviću za najvrednije izdanje u 2017. godini.

Završnu riječ uzeo je autor mr. Enes ef. Omerović, zahvalivši se dragom Allahu na snazi i strpljenu potrebnom za pisanje ove knjige, svojim roditeljima, porodici i svim ljudima koji su doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Omerović je istakao da ovu knjigu poklanja u prvom redu šehidima i gazijama. Na kraju Omerović je donatorima, vakifima i zasluženim pojedincima poklonio knjigu i zahvalnicu.

Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
spot_img
Povezane vijesti