10.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

“Pala” s 30 kila droge u Gornjem Vakufu

Općinski sud u Bugojnu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Travnik podignutu protiv srbijanske državljanke Zorice Maričić, koja je u decembru prošle godine uhapšena u Gornjem Vakufu, nakon što je u njenom vozilu pronađeno gotovo 30 kilograma marihuane.

Optužnica je tereti za krivično djel neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Maričić je uhapšena 17. decembra prošle godine u Vrbaskoj ulici u Gornjem Vakufu. Droga u ukupnoj količini od 29 kilograma i 250 grama je bila upakovana u prozirne PVC vreće, a otkrivena je u njenom automobilu “renault megane”, beogradskih registarskih tablica.

Kako navode iz Tužilaštva, Maričić je drogu preuzela od njoj poznate osobe u Trebinju, nakon čega se uputila u pravcu Banje Luke, a mobitelom je pozvala osobu kojoj je nosila drogu i javila gdje se nalazi.

Kada je došla u Gornji Vakuf, zaustavila je saobraćajna patrola PS Gornji Vakuf, te su policajci pretresli vozilo i pronašli drogu u prtljažniku i u prostoru za rezevrnu gumu.

– Droga je bila upakovana pojedinačno u vidu paketa, a s obzirom na količinu, vrstu i način pakovanja pripremljena za dalju prodaju – navedeno je u optužnici.

Osim toga, u pretresima je nađeno pet mobitela i laptop, kao i novac u različitim valutama protuvrijednosti od oko 3.000 maraka. U optužnici je predloženo da se od optužene Zorice Maričić oduzme zaplijenjena droga, vozilo, jedan mobitel i pronađeni novac.

– Kantonalno tužilaštvo Travnik je u optužnici stavilo prijedlog za određivanje pritvora prema optuženoj Zorici Maričić nakon potvrđivanja optužnice s obzirom na to da postoji okolnost koja ukazuje na opasnost od bijega, jer se radi o državljanki Srbije sa prebivalištem i boravištem u toj državi. Ukoliko bi bila puštena na slobodu postoji opasnost da bi napustila BIH i postala nedostupna organima gonjenja – naveli su iz Tužilaštva.

Općinski sud u Bugojnu je prihvatio taj prijedlog te je optuženoj, koja se u pritvoru nalazi pod 19. decembra prošle godine, mjera pritvora produžena do 15. septembra 2019. godine.

Faktor.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti