3.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Radionica na temu ‘Predrasude kao prepreka boljoj budućnosti ‘

Mlada aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Lorena Grbavac, učesnica USAID-ovog projekta re:Generacija, jučer je u Omladinskom centru u svom gradu organizovala radionicu na temu „Predrasude kao prepreka boljoj budućnosti”.

Radionici su prisustvovali mladi Ambasadori pomirenja i lokalni srednjoškolci, a cilj njenog održavanja bio je razotkrivanje predrasuda i ograničenja koja one postavljaju pred nas. Kroz razmjenu iskustava i prepričavanje diskriminatornih situacija kojima su i sami svjedočili, aktivisti su pokrenuli razgovor i diskusiju o tome koliko nas predrasude ograničavaju i na koji način se trebamo boriti protiv njih.

„Obilazeći grad, sretali smo starije ljude koji govore da jedino mladi mogu stvarati promjene. Međutim, u razgovoru sa omladinom na današnjoj radionici shvatili smo da postoji usađen strah među njima i da nisu svjesni koliku moć imaju u svojim rukama ukoliko odluče da nešto promijene“, poručio je Neđo Ždrnja iz Drvara.

Udruživanjem snaga i razmjenom iskustava, mladi u BiH su već nekoliko puta pokazali da su u našoj zemlji promjene moguće i da ih oni žele i mogu praviti, a glavni zadatak i misija Ambasadora pomirenja jeste edukacija i motivacija mladih da prave promjene i jačanju zajedništvo i suživot u BiH.

„Problematika podijeljenosti će svakako izblijediti kroz vrijeme, zato mladi trebaju da se bore i vjeruju u bolju zajedničku budućnost“, poručila je Emina Lišančić iz Kotor Varoša.

O projektima i aktivnostima učesnika re:Generacije će krajem godine biti prikazan dokumentarni film koji su mladi aktivisti snimali uporedo sa realizacijom ovog projekta. Film će biti svojevrsni pečat i dokument ovog društveno-odgovornog projekta koji treba da donese bolju budućnost nadolazećim generacijama.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti