- Reklame -
Naslovnica Doživi Gornji Vakuf Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa FOTO: Gunjača planina – spoj nespojivog: Rudarstvo, stočarstvo, planinarstvo-rekreacija i sakupljanje bilja...

FOTO: Gunjača planina – spoj nespojivog: Rudarstvo, stočarstvo, planinarstvo-rekreacija i sakupljanje bilja na jednom mjestu

Gunjača (1.870 m) je ogranak velikog planinskog masiva Vranice. Smještena je većim dijelom na teritoriji općine Gornji Vakuf-Uskoplje na zapadu, te manjim dijelom teritorija općine Konjic na istoku, odnosno nalazi se na samoj granici Bosne sa Hercegovinom. Vrhovi planinske grupe Vranice kao što je slučaj i sa Gunjačom su zaobljeni i imaju oblik prostranih bila, a padine su blago nagnute.

Porijeklo imena Gunjača dolazi od riječi „gunj“ čiji korijeni potječu iz srednjovjekovne grčke i latinske riječi – gunna, što u prijevodu znači – krzno ili kožuh. Gunj predstavlja odjevni vuneni predmet, koga su nosili muškarci, žene i djeca a štitio je od velike hladnoće što je svakako značajna osobina Gunjače čak i u ljetnom periodu. Na Gunjači se ponekad snijeg zadržava u uvalama tokom cijele godine. Također za ovaj prostor karakteristične su velike oscilacije dnevnih temperatura.

Gunjača planina je još od davnina poznata po jedinstvenim pejzažima, životopisnim pašnjacima i livadama. Iznad nepreglednih pašnjaka izdižu se vrhovi Vitreuše (1.919) i Oboda (1.848) na sjeveru, Gromilice (1.842) na sjeverozpadu i Gradca (1.709) na jugozapadu.

Misao čuvenog Paracelsua kaže da su sve livade i pašnjaci, brda i planine apoteke. Obronci Gunjače su bogati borovnicom, brusnicom, islandskim lišajem te mnogim drugim jestivim, ljekovitim odnosno aromatskim biljem. Sakupljanje bilja velikom broju stanovnika ovog područja je jedini izvor prihoda. Po određenim podacima otkup borovnice ovdje se kreće do 80 tona godišnje.

Široki pojasevi zelenih pašnjaka na Gunjači su garancija za ispašu stoke brojnim stočarima koji ovdje obitavaju. Po nepisanom pravilu svako stočarsko “naselje” ima svoje jezero na kojem napaja stoku. Ako ne postoji prirodno jezero, onda se stvaraju vještačka jezera, kao što je slučaj i sa jezerom na Gunjači. Jezero se nalazi na 1.760 m nv. Dugo je 42 m, široko 19 m a duboko oko 1 m.

Preko Gunjače vode brojne planinarska staze i putevi. Također ovdje se redovno mogu susresti uz planinare i Enduro vozači.

Pored velike raznolikosti i bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, razvijenog stočarstva i djelomično planinarstva i rekreacije, na Gunjači se nalazi više ležišta rude kvarcita. Dolaskom novih investitora ponovo je aktiviran rad rudnika kvarcita „Smrčevice“

Mnogo bogatstva na relativno malom prostoru. I ovo je Bosna i Hercegovina.

Muamer Čehić, magistar šumarstva

Exit mobile version