13.6 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

U Gornjem Vakufu-Uskoplju promovisana knjiga ‘Budi budan i kad lijepo sanjaš’, autora Faruka Aganovića Jupija

Knjiga “Budi budan i kad lijepo sanjaš” autora Faruka Aganovića Jupija predstavljena je sinoć u Gornjem Vakufu-Uskoplju, a riječ je o autobiografskom djelu o djetinjstvu, odrastanju, životu i periodu u kojem je do izražaja došlo autorovo herojstvo u proteklom ratu, te o ljudima i običajima Skopaljske doline.

Djelo su prisutnima predstavili ratni reporter Akif Agić i novinarka Azra Karalić, istaknuvši kako je od neprocjenjive važnosti s historijskog aspekta Bosne i Hercegovine i gornjovrbaske regije.

U knjizi se mogu naći izuzetni lijepi opisi prirode ovih krajeva, ali i priče o nekim pomalo zaboravljenim ljudima i običajima Skopaljske doline.

Kako je ranije zapisano, knjiga je ovo koja nosi mnoge poruke u sebi, a upravo je sam naslov suština njezine pouke.

“Cilj ovog djela je bilo da se govori o našem bitisanju i opstanku na prostorima Skopaljske doline.Želio sam da pišem o historiji našeg kraja. Htio sam prenijeti jednu poruku o kojoj moramo voditi računa, a to je da se zlo može dogoditi i kada se najmanje nadaš, kada si, da tako kažem, u najljepšim snovima. Zato se moramo boriti protiv zaborava, kako nam se zlo nikada više ne bi ponovilo. Generacije koje dolaze moraju izvlačiti pouke iz ovakvih djela”, kaže Aganović.

Ova knjiga je, dodaje on, namijenjena svim generacijama, posebno onim mlađim, a posvećena je šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koju su dali svoje živote za slobodu i jedinu nam domovinu.

“Ja sam kao pripadnik Armije RBiH branio naš kraj, zajedno sa mojim Bugojnacima, Gornjovakufljanima, Donjovakufljanima, Prozoranima, Jajčaninma… Uvijek sam afirmisao naše jedinstvo. Jer, vidio sam to, samo zahvaljujući toj kompaktnosti, jedinstvu, mi smo opstali na ovim prostorima. Samo jedinstvom svih patriota i danas možemo sačuvati našu zemlju. Da nije bilo Gornjeg Vakufa ne bi danas bilo Bugojna, i obrnuto, da nije bilo boraca protjeranih iz Donjeg Vakufa, Jajca, Prozora, njihovih brigada teško bi se bilo odbraniti od agresora. To je snaga na koju moramo računati, i to jedinstvo uvijek treba čuvati”, poručio je Aganović.

Faruk Aganović Jupi rođen je 1956. godine u Gornjem Vakufu, a već četiri decenije živi u obližnjem Bugojnu. Bio je član Patriotske lige BiH, a poznat je i po tome što je, peoznavši opasnosti agresije, prodao automobil kako bi mogao kupiti pušku. Kao borac i nosilac više komandnih dužnosti odigrao je važnu ulogu u odbrani srednje Bosne. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i “Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem”.

Bug.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti